A jövőben mindenki 25 éves lesz

film mozi szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legalábbis ha teljesül a Lopott idő által felvázolt (anti)utópia a jövő társadalmáról. Jó lenne az nekünk, ha a testünk nem öregedne, de mindenért a hátralévő időnkkel fizetnénk? Kritika.

Tipp! Ördög Nóra, ahogyan még sohasem láttad! Kattints a galériáért!


www.intimemovie.com
www.intimemovie.com



Képzeljünk el egy szép új világot, ahol az emberi test génmanipulációja odáig jutott, hogy bárki örökké élhet. 25 évesen megáll az öregedés, a test változatlan állapotban marad, de van egy kis bibi: ebben a világban szó szerint az idő pénz, a fizetőeszköz az ember rendelkezésére álló idő, azaz a hátralévő élete. Mindenkinek személyre szóló számlája van (a testébe építve), 25 éves korában feltöltenek rá egy évet (már ha nincsenek (idő)gazdag szülei), aztán boldoguljon, ahogy tud. Ha dolgozik, időt kap érte, ha kávét vesz, időt vonnak le tőle. Ha lefogy a számlája, hiába fiatal a teste, meghal.

Tipp! Scarlett Johansson-t varjak tépik szét! Kattints a galériáért!






www.intimemovie.com
www.intimemovie.com

Az alapötlet zseniális, és talán mondanunk sem kell, hogy egy szép nagy társadalomkritikai metafora rejtőzik benne. A Lopott időben benne volt az esély, hogy a 2010-es évek Mátrixa legyen, azaz úgy tudjon filozofikusan szólni arról, mi is zajlik épp a világban, hogy közben a felszínen egy trendi és akciódús mozifilm is egyszerre.

Nos, ez most nem jött össze az amúgy impozáns filmográfiával rendelkező Andrew Niccol rendezőnek (Gattaca, Fegyvernepper), aki ezúttal nemcsak a direktori, de az írói és produceri feladatokat is vállalta, azaz igazán személyes alkotása a Lopott idő. Az érdekes jövőbeli világ persze még így is elviszi a film nagy részét, noha a sztori csak csekély mértékben aknázza ki a benne rejlő lehetőséget, rengeteg megválaszolatlan kérdés marad bennünk - de legalább a kortalanságból fakadó poénokat jól kihasználják ("Maga most biztos arra gondol, hogy az a vonzó nő az anyám, a feleségem vagy a lányom?").

A látványvilág lenyűgöző: a kitalált jövő külsőségei stílusosan és ízlésesen fantáziadúsak - azaz a trendiségre nincs panasz. Még a két főszereplő is becsülettel helytáll: Justin Timberlake egyre inkább érett színésszé válik, Amanda Seyfried pedig talán még sose volt ennyire kislányosan szexi.

www.intimemovie.com
www.intimemovie.com

Akkor mivel van a baj? Leginkább azzal, hogy a film nem megy mélyre: az általa teremtett metaforának csak a felszínét karcolgatja, lefekteti alapnak, aztán ráhúz egy teljesen szimpla üldözős-lövöldözős akciófilmet. Ami viszont a maga műfajában sem túl jó: rengeteg a logikátlanság, a rossz dialóg, a semmiből előhúzott dramaturgiai megoldás. Marad egy trendi, irgalmatlanul jól kinéző, de buta akciófilm, aminek pedig a kiindulópontja bravúrosan okos volt.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!



Kiknek ajánljuk?

- akik szeretnek fantáziálni arról, milyen lesz a világ a távoli jövőben
- akik szeretik a különleges látványvilágú, stílusos filmeket
- Justin Timberlake-rajongóknak

Kiknek nem ajánljuk?

- akik az alapötlet nyomán valami nagyon extrára számítanak
- akiket zavarnak a rossz párbeszédek
- akiket az akciózás helyett inkább az érdekelne, hogyan és miért alakult ki a filmben ábrázolt társadalom


Tipp! Exkluzív képek a kiesett Cristofel otthonából! Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.