Szépítő étkek - Bőrbarátan táplálkozni könnyebb, mint gondolnád

táplálék bőr fiatalítás szépség étel zöldség gyümölcs evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mit teszel azért, hogy a bőröd feszes és sima legyen? Valószínűleg a te piperepolcodat is ellepik a lemosók, tonikok, hidratálók, szemránckrémek, bőrradírok, pedig a bőröd épségéért és szépségéért nem csak a fürdőszobában (t)ehetsz: irány a konyha!

Gyümölcsök

A sötét színű bogyós gyümölcsök, mint a ribizli, a szeder, az áfonya és a tőzegáfonya, nemcsak édesen ízletesek, hanem a bőrünk egyik legjobb barátai is. Az ezekben a finomságokban található C-vitamin és antocianinok megvédik a szöveteket a korai öregedéstől, feszesítik a bőrt és feltöltik az apró ráncokat.

Thinkstock
Thinkstock

A citrusfélék sem kevésbé hatékony bőrszépítők. A narancs, a citrom, a grépfrút és társaik magas C-vitamin-tartalmuknak köszönhetően erősítik a szervezet (és így a bőr) védekezőrendszerét, megvédik a sejteket a károsodástól, illetve feszesebbé teszik a kötőszöveteket.

Zöldségek

A brokkolit nemcsak azért szeretjük, mert könnyű és tápláló, hanem mert kiváló öregedésgátló is. A zöld zöldség szulfarofant, azaz szerves ként és cisztein aminosavat tartalmaz, amelyet a párolás után is megőriz.

A kelkáposzta A-vitaminban és többféle antioxidánsban gazdag, amelyek megvédik a bőrt az idejekorán bekövetkező öregedéstől.

A sárgarépában található béta-karotin erősíti a bőr védelmét a káros napsugárzással szemben, és megvéd a korai öregedés hatásaitól, ránctalanít, feszessé, teltebbé varázsolja az arcbőrt.

A hüvelyesek is bőrbarát étkek, a bab, a lencse, a borsó és a többi hüvelyes magas fehérje-, cink- és magnézium-tartalommal dicsekedhetnek, amelyek hatékonyan segítik a sejtek megújulását.

A paprika az egyik legegészségesebb zöldség, egyedülállóan magas a C-vitamin-tartalma, amely bőrfiatalító, bőrszépítő és erősíti a kötőszöveteket.

A spárga a narancsbőr eltüntetésében hatékony zöldség, a benne lévő aminosavak és az aszparaginsav segít a bőr vízháztartásának megőrzésében, ezzel eltüntetve többek között a cellulitiszt és más bőrhibákat.

Thinkstock
Thinkstock

A spenót magas C-vitamin- és vastartalma lassítja a bőr öregedését, késlelteti a ráncok kialakulását.

Ahogy a spárga, úgy a paradicsom is a cellulitisz ellen nagyszerű. Ezenkívül a sárgarépa mellett a másik nagyszerű zöldség, ami megvédi a bőrödet és a szervezetedet a napsugarak káros hatásaitól.

Tejtermékek

A tej élet, erő, egészség, ráadásul szépít is. Hogy a bőröd sima, üde és ragyogó legyen, segítségedre lehet a tejben és a tejtermékekben bőségesen megtalálható fehérje, kálcium és A-, D-, E-vitamin.

Az író (a vaj, illetve a túró készítése során keletkező melléktermék) amellett, hogy alig tartalmaz kalóriát, kálciumban, fehérjében és B-vitaminokban nagyon gazdag. Ha rendszeresen iszol írót, akár ízesítve, akár natúr, elősegítheted és felgyorsíthatod a bőröd regenerációját.

Hús és hal

A vasnak, a fehérjének, a cinknek és a B-vitaminnak köszönhetően a húsfélék - különösen a vörös húsok, például a marha vagy a sertés - puhábbá és simábbá teszik a bőrödet, ha kiszáradásra hajlamos.

A különböző halfélék húsában található aminosavak feszesebbé teszik a bőrt, a B-vitaminok megfiatalítják, például a B3-vitamin egyenletes tónust ad a bőrnek. A tengeri halak és herkentyűk ráadásul vitalizálttá, puhább tapintásúvá teszik a bőrt.

Gabonafélék és pékáruk

A tönkölybúzában csak úgy hemzsegnek a vitaminok, a jó minőségű fehérjék és a kovasavak. Ezek pedig erősítik a kötőszöveteket, így feszesebb lesz a bőröd, segítenek megőrizni a bőr nedvességtartalmát és rugalmasságát.

Thinkstock
Thinkstock

Mivel a kölesben sok-sok vitamin, vas és kovasav (más néven szilícium) van, ez a gabonaféle megakadályozza, hogy a bőr idő előtt petyhüdtté váljon.

A tejes kiőrlésű lisztből készült pékáruk sokkal több B-vitamint és magnéziumot tartalmaznak, mint a "fehérek". Ezért a bőröd érdekében is érdemes ezeket választanod, hiszen simábbá, szebbé teszik azt.

Olaj és olajos magvak

A dió gazdag E-vitaminban, cinkben és omega-3-zsírsavakban, így ha rendszeresen csemegézel belőle, megvédheted a bőrödet a korai öregedéstől és az öregedési foltok kialakulásától.

Ugyancsak valódi tápanyagbomba a mandula is. A mandulában különféle vitaminok találhatóak, valamint rengeteg vas és fehérje, de telítetlen omega-zsírsavakban is nagyon gazdag, amelyek a bőrfeszesítő kollagén termelődését segítik. A vékony barna héját azonban soha ne szedd le, hiszen bőrszépítő cinket, foszfort, magnéziumot és antioxidáns E-vitamint tartalmaz.

Nem minden olaj egészséges, de a szójaolaj, a repceolaj, a mogyoróolaj és a lenmagolaj kimondottan bőrbarát. Az olajfélékben található hatóanyagok megvédik a bőrt a kisebb gyulladásoktól, a pattanások kialakulásától, sejtszinten óvnak a korai öregedéstől, illetve (újra) rugalmassá teszik a kötőszöveteket és a bőrt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.