párkapcsolat partner szerelem szerető flörtölés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A ludikus kifejezés a Ludus szóból ered, amit John Lee, a szerelem egyik híres kutatója vezetett be az általa leírt szerelmi típusok jellemzésére. Olyan embereket jellemzett vele, akiket másként a flörtölés mestereinek kellene nevezni, mert életmódjukat az ilyen "felnőtt játékok" jellemzik.

A ludikus szeretők olyanok, mintha felnőtt játékosok lennének. Függetlenek, nonkonformisták. Nem akarnak mélyen belekerülni a kapcsolatokba, nem akarnak elköteleződni és a szerelmet olyan "játéknak" tekintik, ami - ha ügyesen játsszák - egyszerre több személlyel is folytatható. Sok esetben számon tartják a mennyiséget, azaz hány szexuális partnerük volt idáig - akár a minőség rovására is. Többféle típust is vonzónak találnak, nincs egyetlen ideáljuk sem, sőt, könnyen át tudnak váltani érzelmi kötődésükkel egyik partnerről a másikra.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A ludikus szerelmes nem azonos azzal a romantikus típussal, aki képes hirtelen, első látásra szerelembe esni. Nem érinti őket olyan mélyen a találkozó vagy a randevú, mint más, romantikusan szerelmes típusokat. Képesek a randevú után ugyanúgy folytatni az életüket, mint előtte, és végzik tovább a teendőiket. A szakítás nem sújtja mélyen őket, viszonylag gyorsan magukhoz térnek és új játékok után néznek. Rövidtávon gondolkodnak, sőt elutasítják a jövő megtervezését - főként akkor, ha ezt a partner kéri és netán ő is szerepelne benne. Nem akarnak leragadni egyetlen kapcsolatnál sem, sőt, kifejezetten menekülnek, ha túl erősen akarja őket magához kötni a partner. Éppen ezért nem akarnak túl gyakran találkozni sem, nehogy a partner túl mélyen belekerüljön a szerelembe. Nagyon vigyáznak arra, mit ígérnek. Ellenőrzésük alatt akarják tartani a szerelmet, és nem engedik magukat elsodródni.

A legjobban a féltékenységgel és a hosszú távú tervekkel lehet őket elijeszteni. A szex csak a játék és az élvezet kedvéért van, nem jelent mély kötődést vagy tartós kapcsolatot. Maga a szerelem sem az élet legfontosabb dolga számukra, és sokkal könnyebben továbbállnak, mint más szerelmi típusok.
Bár a kutatások szerint a ludikus szeretők gyermekkorukat átlagosnak élik meg, felnőtt életükben azonban gyakran csalódottnak érzik magukat. Az aktuális kapcsolaton kívül is könnyen keresnek harmadik felet, aki kárpótolja őket a "hiányokért".

A ludikus szerető típusát jól ábrázolja Barney Stinson (Neil Patrick Harris) alakja az Így jártam anyátokkal című sorozatban vagy akár a Veszedelmes viszonyok című film is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.