Árulkodó arcvonások: Magasan hordott szemöldök, a hangsúlyos arccsont, kerekebb arc

Forrás: Dreamstime -
megbízhatóság arcvonás bizalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
  Nem az arckifejezés, hanem inkább bizonyos arcvonások azok, amelyek segítenek eldönteni, hogy a másik ember megbízható-e. Két tanulmány is megállapította, hogy csupán arcvonás alapján mérlegelünk, amikor azt hisszük, hogy emberismeretünkre hagyatkozunk.

A University of British Columbia pszichológus professzora, Stephen Porter és Alysha Baker PhD-hallgató két kutatást is végzett, amely azt vizsgálja, hogyan döntjük el, hogy kit találunk megbízhatónak.

„Friss kutatásunk és persze a korábbi tanulmányok is egyértelműen azt mutatják, hogy jelentős részben a külső adottságainkon múlik, hogy mennyire számítunk hiteles embereknek. Úgy látszik, hogy az arcvonások még a viselkedésnél is fontosabbak, nem is beszélve arról, hogy mit mondunk. Elképesztő, milyen szintű szociális, munkahelyi, üzleti és igazságügyi vonatkozásai vannak ennek a ténynek" - mondja Porter.

Forrás: Dreamstime

A kutatás során a résztvevőket arra kérték, hogy nézzenek meg néhány olyan videót, illetve hallgassanak meg néhány hangfelvételt, amelyben emberek eltűnt rokonaikat keresek. Ezután azt a feladatot kaptak, hogy jegyezzék fel, mennyire tartják őszintének és megbízhatónak azt, aki megszólalt.

Kiderült, hogy van egy sor jellegzetes arcvonás, amely alapján a másik embernek bizalmat szavazunk. Ilyen például a magasan hordott szemöldök, a hangsúlyos arccsont, a kerekebb arc. Ehhez képest kevésbé megbízhatónak tűnik az, akinek alacsonyan helyezkednek el a szemöldökei, és vékonyabb az arca.

„Annak, hogy ilyen könnyen ítélkezünk, evolúciós oka van: volt, hogy az életünk múlott azon, kinek szavaztunk bizalmat" – vélekedik a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.