A szüret hagyományok nyomában - Galéria

Forrás: Fortepan
Forrás: Fortepan -
mulatság magazin hagyomány szőlő ősz szüret
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeptember a nyár végét és az ősz beköszöntét jelenti a legtöbbünk fejében. Az idő hűvösebbé válik, a nappalok pedig érezhetően elkezdenek rövidülni. A száraz, néhol megperzselődött táj fellélegzik az éltető esők nyomán és a természet forróságtól fakó színei, újra élénkké válnak. Ez az időszak a pirosodó levelek, az erdei termések, az avar és persze a szüret időszaka.

A szüret nem más, mint az érett szőlő begyűjtésének és feldolgozásának ideje. Ilyenkor válik kézzel foghatóvá a szőlészetek egész éves munkája, ám ennél jóval több jelentéssel is bír.

Régebben a szüret igazi társasági esemény volt egy-egy falu, gazdaság életében.

A közösség tagjai nem csak a munkát végezték közösen, de szüreti mulatsággal, szüreti bállal is megünnepelték a termés begyűjtésének végét. Ez az alkalom

jó apropója volt egy kis vigadásnak, játéknak és persze a fiatalok körében az ismerkedésnek is.

Szerencsére manapság ismét feléledni látszik ez a hagyomány.

Régebben a szüret igazi társasági esemény volt egy-egy falu, gazdaság életében Forrás: Fortepan


Szüreti forgatókönyv

Bár borvidéktől, szőlőfajtától és időjárástól függően a szüret kezdete szinte mindenhol máskorra esett, a klasszikus szüret általában ugyanolyan forgatókönyv szerint zajlott a különböző régiókban. A munka megkezdése előtt zajkeltéssel, hangoskodással űzték el a gonoszt, majd megindultak a lányok és asszonyok, hogy elkezdjék a szőlőfürtök lemetszését.

Míg a szedés a gyengébbik nem feladatának számított, a szőlősputtonyok cipelése már a legényekre és férfiakra maradt.

A lányok kurjongatással jelezték, ha a csajkájuk már megtelt, olyankor ment oda egy legény és borította a hátán lévő nagy gyűjtőedénybe a termést. Jó alkalom volt ez arra, hogy a hajadonok magukhoz hívják a kiszemelt fiút, s így néhány pillantást vagy szót válthassanak egymással a fiatalok.

A puttonyosok a szőlőt egy hatalmas dézsába hordták, ahol később a lányok nevetve, dalolva mezítláb taposták ki a szőlő levét. Bár ez az állomás még a munka részét képezte, azért már előrevetítette a mulatozást is.

Míg a szedés a gyengébbik nem feladatának számított, a szőlősputtonyok cipelése már a legényekre és férfiakra maradt Forrás: Fortepan


Mulatságok

A szüret igen jókedvű időszaknak számított, amikor mindenki énekelt és tréfálkozott. Számos hagyományos szüreti játék és mulatság zajlott ebben az időszakban, ilyen például a szüreti menet - amely a munka végeztével nótázva és viccelődve végigvonult a településen -, a szüreti koszorú elkésztése, a maskarába bújás vagy a csősz és tolvaj szerepjátéka, akik kergetőzve és civakodva szórakoztatták a szüretelőket.

A munka végét mindig hatalmas eszem-iszommal ünnepelték meg a falu lakói, ilyenkor általában húslevest, pörköltféléket, töltött káposztát, kalácsot és persze csörögefánkot ettek, hogy kellő energiájuk legyen a hajnalig tartó zenés, táncos vigadáshoz.

Forrás: Fortepanhttp://www.life.hu/eletmod/galeria/20200904-oszi-mulatsagok-eljen-a-szuret.htmlmiddleon14731104

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.