Elhunyt a hegymászó, aki az első között hódította meg a Mount Everestet

Forrás: http://drpatrickomalley.com -
hegymászó Mount Everest Doug Scott
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetvenkilenc évesen elhunyt Doug Scott brit hegymászó, a Mount Everestet elsőként meghódító brit expedíció tagja.

Scott hétfőn halt meg rákbetegségben az észak-angliai Lake Districtben lévő otthonában - közölte a himalájai népek megsegítésére, a hegymászó álatal alapított karitatív szervezet, a Community Action Nepal.

Doug Scott az első britként társával, a skót Dougal Hastonnal együtt jutott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára 1975. szeptember 24-én - egyben ők voltak az elsők, akik a rendkívül nehéznek számító délnyugati falat mászták meg. Pályafutása során Scott 40 ázsiai csúcsot hódított meg, közülük harmincat valamilyen formában elsőként. A Mount Everest délnyugati falának leküzdése az egyik legnagyobb kihívásnak számít a hegymászásban a fal hosszúsága és a rendkívül erős szelek miatt.

Dougal Haston, aki Scott társa volt az Everest meghódításában, 1977-ben, 36 évesen halt meg lavinabalesetben Svájcban síelés közben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.