Rajzfilm, horror, fantasy, groteszk mese – ezek a legemlékezetesebb Hófehérke feldolgozások

Oscar-díj Kristen Stewart film Hófehérke Walt Disney
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezen a héten mutatják be a mozik A hercegnő és a hét törpe című rajzfilmet, ami Hófehérke közismert történetét mutatja be új szemszögből, csavarva rajta egy alaposat. Ebből az alkalomból pedig összegyűjtöttük, melyek voltak eddig a Grimm testvérek meséjének legjelentősebb mozgóképes feldolgozásai.

Hófehérke és a hét törpe (1937)

Mi mással is kezdhetnénk a listánkat, mint Walt Disney filmtörténeti jelentőségű rajzfilmjével? Ez a film, sok később született társával együtt máig meghatározza azt, ahogyan egy-egy klasszikus mese hőseire gondolunk. Minden idők első egész estés animációs mozifilmjében Walt Disney máig működő sikerreceptet dolgozott ki a romantizált mesefigurák, a cuki és vicces mellékszereplők, a színpompás látvány és a betétdalok kombinációjával. Ráadásul nyolc Oscar-szobor is járt érte: egy nagy és hét kicsi, egyetlen díj játékos szimbólumaként.

Hófehérke – A terror meséje (1997)

Íme a bizonyíték, hogy egy meséből akár horrorfilmet is lehet készíteni, nem mintha a Grimm testvérek által gyűjtött eredeti népi történetek ne lettek volna épp elég félelmetesek, mielőtt esti gyerekmesékké szelídültek. A mindig csodálatos Sigourney Weaver ráadásul a főgonosz mostoha szerepében látható ebben a főleg rémisztgetésekre és a mesék régi, sötét világához való visszatérésre törekvő filmben.

Tükröm, tükröm (2012)

Az indiai származású Tarsem Singh rendező elsősorban filmjei egyedi hangulatú, lélegzetelállító látványvilágáról híres, így nem csoda, hogy sajátos Hófehérke-feldolgozásában is elsősorban erre helyezte a hangsúlyt. A történetet pedig a vígjáték irányába tolta el; nála a gonosz mostoha lett az igazi főszereplő, akit Julia Roberts káprázatos öniróniával játszott el, saját karrierjére is reflektálvaz alakításával. De ez a film jelentette az egyik első jelentős moziszerepet az azóta méltán befutó bájos Lily Collins és az azóta, befutása után már a botrányaival óriásit bukó Armie Hammer számára is.

Hófehér és a Vadász (2012)

A jól ismert mesét alaposan átalakította ez a mozifilm, amit az is jól mutat, hogy a 2016-ban érkező második részében (A Vadász és a Jégkirálynő) már nem is szerepelt Hófehérke. De az elsőben még igen, méghozzá Kristen Stewart alakításában, a meséből pedig egy fantasy-környezetben játszódó akciófilm lett, amely sokat épített Chris Hemsworth sármjára és izomzatára. A gonosz mostohából boszorkány-királynő lett, akinek persze ettől még az a legnagyobb gondja, hogy a tükre szerint már nem ő a legszebb a vidéken — ám ha ezt a tényleg tökéletes arcvonásokkal rendelkező, egykor szupermodell Charlize Theron mondja el a kamera előtt, mindösszesen a harmincas évei végéhez közeledve, az azért nem hangzik olyan meggyőzően.

A hercegnő és a hét törpe (2021)

Július 29-től játsszák a hazai mozik ezt a dél-koreai animációs filmet, ami a Hófehérke-történetet amolyan Shrek-módra parodisztikusan csavarja meg, olyan népmesei és klasszikus meseelemekket vegyítve bele, mint az Andersen mesékből ismert Piros cipellők. A történet szerint a hét bátor herceg hiába menti ki a tündért a sárkány karmai közül, mégis átok sújtja őket, és zöld törpékké változnak. Csak a világ legszebb leányának csókja változtathatja vissza őket, amire a mostohája haragja elől menekülő, az eltűnt édesapját kereső Hófehérke révén nyílik esélyük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.