Rendkívüli oltóanyagot fejlesztenek: "Nyugodtan nevezzük szuperhős vakcinának"

Forrás: shutterstock -
Stanford vakcina oltás egyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Stanfordi Egyetem tudósai egy rendkívüli oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak, amely élethosszig tartó védelmet biztosíthat olyan vezető halálokokkal szemben, mint a szívbetegségek, az Alzheimer-kór, az agyvérzés és a májbetegség.

Dr. Euan Ashley, a Stanford Egyetem vezető genetikusa és dékánja évek óta vizsgálja azt, hogy bizonyos emberi közösségek miért ellenállóbak egyes betegségekkel szemben, mint mások. A szakember szerint ennek a magyarázata a DNS helyreállítási képességben keresendő, mivel akinek átlagon aluli a regenerációs adottsága, annak a szervezetében idejekorán elszaporodhatnak olyan hibás génekkel rendelkező sejtek, amelyek fogékonyabbá teszik az embert bizonyos betegségekkel szemben - írja a Ripost.

Az örökítőanyag módosulása a gének és gének által kódolt fehérjék megváltozásához vezet. A DNS-ben már egyetlen kódegység (nukleotid) cseréje is egy aminosav megváltozását eredményezheti a kódolt fehérje szerkezetében, amely végül egy patológiás folyamat (betegség) kialakulásához vezethet. Éppen ezért Ashley szerint a veszélyeztetett, hibás génekkel „megáldott" ember sejtjeit egyszerűen arra kell utasítani, hogy kijavítsák magukat, aminek a legegyszerűbb módja a védőoltás formájában beadott genetikai parancs.

A genetikus úgy fogalmazott, hogy egy ilyen vakcina kifejlesztéséhez először olyan embereket kell találni, akik kívánatosabb tulajdonságokkal rendelkeznek a genetikai mutációik miatt. Például olimpikonokat, akiknek a többsége olyan genetikai előnyökkel bír, melyek lehetővé teszik számukra, hogy élsportolók legyenek. Tehát az ilyen személyek genetikai információit egyfajta tervrajzként lehetne használni az átlag emberek DNS helyreállító képességének fokozására, és a hibás génjeik megváltoztatására.

"Ez a technológia több milliói emberen segíthet. Nyugodtan nevezzük szuperhős vakcinának; jobb leírás hiányában. A legtöbb gyógyszergyártó különböző betegségekre fejleszt vakcinát, de mi ezeket kombinálni szeretnénk, hogy egyetlen oltás egyszerre több mindennel szemben alakítson ki védelmet. Nagyon valószínű, hogy 10-15 éven belül létre tudunk hozni egy ilyen készítményt"

- fogalmazott a „szuperhős vakcinával" kapcsolatban Dr. Euan Ashley, aki azt is elárulta, hogy a fejlesztés alatt álló oltóanyag működési mechanizmusa nagyon hasonló lesz, mint a Pfizer/BioNTech és a Moderna hírvivő RNS (mRNS) alapú koronavírus elleni vakcinája.

A génszerkesztéssel kapcsolatos etikai aggályokra Ashley egyébként azt mondta, hogy az általuk fejlesztett vakcinának semmi köze a fajnemesítéshez vagy az eugenikához, mivel az oltóanyag által kiváltott pozitív hatásokat nem lehet továbbörökíteni az utódokba. Tehát a szuperhős vakcina sokkal inkább hasonlít egy tartós gyógyszerre, amit elég egyszer bevenni - írja a Daily Mail.

Ez is érdekelhet: Ez a vakcina az összes ismertté vált mutáció ellen véd

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.