Gyászol a zenei világ: elhunyt a legismertebb filmzene szerzője

James Bond Monty Norman
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt hétfőn 94 éves korában Monty Norman zeneszerző és dalszerző, a James Bond-filmek híres zenei témájának szerzője.

A litván bevándorlók gyermekeként született Norman London East End-i részén nőtt fel, anyjától 16 éves korában kapta első gitárját - írta a BBC News. Zeneszerzőként mások mellett olyan West End-i darabok zenéjét szerezte, mint az Expresso Bongo vagy az Irma, te édes, mielőtt a filmeknél kötött ki.
Cuby Broccoli, a James Bond-filmek producere bízta meg azzal, hogy komponálja meg a zenei témát a Dr. No című 1962-es produkcióhoz. A zene akkora sikert aratott, hogy ezt használták a sorozat azóta elkészült minden darabjánál.
"Bond szexisége, titokzatossága, kegyetlensége - mind benne van ebben a néhány hangjegyben" - mondta később a dallamról.


Norman szerezte a Dr. No Underneath the Mango Tree című betétdalát is a híres tengerparti jelenethez, amelyben Ursula Andress és Sean Connery látható. Mivel a Bond-témát John Barry hangszerelte, sokan neki tulajdonították a szerzeményt Norman nem kis bánatára. 2001-ben egy pert is nyert a The Sunday Times ellen, amely azt állította, hogy nem ő komponálta híres gitárfutamot. A bíróság 30 ezer dolláros kártérítést ítélt meg a zeneszerzőnek.

Színes pályafutása alatt Norman big bandekkel lépett fel énekesként, és egy sor előadásban is láthatta a közönség Harry Secombe, Peter Sellers, Spike Milligan és Tommy Cooper oldalán.
Több filmhez komponált zenét, köztük a The Two Faces of Dr. Jekyll (1960) és az A nap, amikor a Föld lángra lobbant (1961) című produkcióhoz, valamint a hetvenes évekbeli Dickens of London televíziós minisorozathoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.