Újabb csapás: eltűnhet a mustár a boltok polcairól

Forrás: Shutterstock -
Franciország hiánycikk mustár Kanada
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mustár lehet a következő hiánycikk: állítólag Franciaországban már megszokott, hogy nem mindig elérhető a termék. 

Franciaországban már egyre megszokottabb, hogy nem mindig elérhető a mustár, a hiány már Olaszországot is elérte. Ennek oka egyrészt a klímaváltozás. A fontos termelőnek és exportőrnek számító Kanadában ugyanis a tavalyi extrém meleg elvitte a termésnek körülbelül a felét. A Franciaországban gyártott mustár 80 százalékban a kanadai importra támaszkodik - írja a Blikk a g7 nyomán.

Hiánycikk lehet a mustár Forrás: Shutterstock

Ukrán, esetleg orosz beszerzéssel akarták pótolni a hiányzó mennyiséget, ám ezek egyike sem fog megvalósulni, Kanadában pedig idén a legtöbben leálltak a termeléssel a rossz tapasztalatok miatt, többen átváltottak a biztonságosabb gabonára.

A franciák korábban leálltak a mustármagtermésztéssel, mert a növéyt támadó bogarak ellen nem tudtak védekezni, és nem hozott elég nyereséget; pedig az egyetlen megoldás az, ha ők termelik meg a szükséges mennyiséget. Olyan fajták nemesítésére van szükség, amik a megváltozott francia klimatikus viszonyok között is megfelelő termést hoznak, amíg azonban ez nem valósul meg, a mustár hiánycikk maradhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.