Veronai buszbaleset: több mint 400 millió forint kártérítést kaphatnak a gyászoló családok

Forrás: MTI/EPA/ANSA/VIGILI DEL FUOCO/Vigili Del Fuoco Handout -
gyászoló kártérítés veronai buszbaleset bíróság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egymillió euró, azaz körülbelül 406 millió forint kártérítésre számíthatnak a veronai buszbalesetben elhunytak családjai az olasz bíróságtól. 

A 2017. január 20-án a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai és tanárai egy olaszországi sítúráról tartottak hazafelé, amikor az autóbusz szalagkorlátnak hajtott, egy hídpillérnek ütközött, majd kigyulladt. A tragikus buszbalesetben 18-an vesztették életüket. A tragédia történtekor V. János ült a volán mögött, akit két héttel ezelőtt fogták el. A sofőr hamarosan megkezdi a börtönbüntetése letöltését.

Az ügy azonban még nem ért véget, az autópálya illetékesei elleni büntetőügy még folyamatban van. Ha ez is lezárul, akkor tudnak az elhunytak hozzátartózói kártérítést követelni.

"A következő tárgyalást novemberre tűzik ki. A folyamat végén azt is megállapítják, hogy a tragédiáért milyen arányban felelős V. János, illetve az autópálya" – mondta a Borsnak Szendrei Endre, aki az egyik unokahúgát vesztette el a balesetkor.

Verona, 2017. január 21. Olasz tűzoltók által készített felvétel Forrás: MTI/EPA/ANSA/VIGILI DEL FUOCO/Vigili Del Fuoco Handout

A kártérítés mérétkének megállapításakor figyelembe fogják venni a rokonsági fokot is, és személyre szabottan fogják megállapítani az összeget.

"Teljesen máshogy kezelik azt, aki a gyermekét, az unokáját, a testvérét, vagy éppen a szülőjét vagy házastársát veszítette el, mint ahogy azt is figyelembe veszik, hogy valakinek az egyetlen gyermeke hunyt el, vagy például a több gyermeke egyike" - folytatta Szendrei.

Ha az érintettek V. Jánossal szemben is érvényesíteni akarják a kártérítési igényüket, azesetben itthon kell polgári peres eljárást indítaniuk.

Massimiliano Scaringella, olaszországi ügyvéd a lapnak elárulta, milyen összegű kártérítésre számíthatnak az érintettek: "Az olasz gyakorlat szerint a hozzátartozóknak egymillió eurót (hétfői árfolyamon 406 millió forintot) ítélhet meg a bíróság".

A kártérítéstől külön kezelendő a biztosítási összeg. Az sérültek, illetve az elhunytak hozzátartozói, illetve a sérültek azt a pénzt már egy évvel ezelőtt megkapták, összességében körülbelül 1,8 milliárd forintot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.