Pelé ravatalánál már több tízezren rótták le kegyeletüket

halál focista Pelé ravatal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eddig több tízezren rótták le kegyeletüket a brazilok múlt héten elhunyt háromszoros világbajnok labdarúgója, Pelé ravatalánál, amely korábbi klubja, a Santos stadionjának játékterén áll.

A szurkolók több mint egy kilométer hosszú, kígyózó sorban várják, hogy egy utolsó pillantást vethessenek a legendás játékosra. "Örökké fog élni. Rajtunk, mindannyiunkon múlik, hogy az új generációknak átadjuk az örökségét, s tovább folytassuk a történetét" - mondta az FC Santos vezetőedzője, Odair Hellmann. "A Santos trénereként én ezt minden nap meg fogom tenni, és megmutatom a fiatal játékosoknak, ki volt Pelé."

A szurkolók több mint egy kilométer hosszú, kígyózó sorban várják, hogy egy utolsó pillantást vethessenek a legendás játékosra. Forrás: AFP/Miguel Schincariol

Brazília új államelnöke, Luiz Inácio Lula da Silva és felesége, csokrot küldött a ravatalhoz. "Őszinte hódolatunk a nagy brazilnak, Pelé királyunknak" - írták a megemlékezés virágaihoz. Lula vasárnap lépett hivatalba, és kedden Santosba utazik, hogy személyesen legyen jelen a búcsúztatón.

A stadionban 24 órán keresztül róhatják le kegyeletüket a rajongók. Helyi idő szerint délelőtt 10 órától a koporsót átviszik a Necrópole Ecumenica temetőbe, a menet elhalad majd Pelé 100 éves édesanyjának háza előtt is. A végső búcsúztatáson csak a családtagok vesznek részt.

A 82 éves korában csütörtökön elhunyt labdarúgó - a "Fekete gyöngyszem" - a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt. Klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a válogatottal érte el, amellyel 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett. Ez rajta kívül más labdarúgónak még nem sikerült.

A legendás futballista az utóbbi években többször kórházi kezelésre szorult, tavaly vastagbélrákot diagnosztizáltak nála.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.