Két magyarral a fedélzetén süllyedt el egy 85 méter hosszú teherszállító hajó a Dunán

Forrás: AFP -
Duna süllyedés kapitány kormányos elsüllyedt hajó elsüllyedt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elsüllyedt a Dunán a németországi Regensburg közelében egy német zászló alatt hajózó teherszállító, amelyen két magyar állampolgár teljesített szolgálatot.

Az Achim nevű önjáró teherhajó a bajorországi Regensburgból az ausztriai Linzbe tartott, vasérccel megrakodva, és a Giesling nevű vízerőmű melletti zsilipkamrában süllyedt el pénteken kora délután, a Felső-Pfalz kormányzati kerületi rendőr-főkapitányság közleménye szerint egyelőre tisztázatlan okból.

A 85 méter hosszú és 8,20 méter széles hajó a 11,30 méter mély zsilip aljára süllyedt. A 61 éves magyar kapitány és a 64 éves magyar kormányos a zsilipkamra falán lévő vészlétrákon jutott ki a vízből. A kapitány könnyebben, a kormányos közepesen sérült meg

- áll a közleményben.

Képünk illusztráció. Forrás: AFP

A zsilip irányítóközpontjának munkatársai riasztották a regensburgi vízirendőrséget, amelynek támogatására a tűzoltóság, a mentőszolgálat és a katasztrófavédelmi szolgálat (THW) is nagy erőkkel vonult a helyszínre. A hajóból szivárgó dízel üzemanyag a zárt zsilipkapuk miatt egyelőre nem jelent veszélyt a környezetre, de a helyzet alakulását folyamatosan figyelemmel kísérik.

A hajó kiemelése "összetett mentési művelet" lesz, és valószínűleg csak a hétvége után lehet elkezdeni. A kár összege millió eurós nagyságrendű lehet, és a mentés költségei is jelentősek. Az egyelőre nem ismert, hogy a zsilipben is keletkezett-e kár - közölték.

A regensburgi közlekedésrendészeti felügyelőség vízirendészeti csoportja vízszennyezés úgynevezett kezdeti gyanúja alapján nyomozást indított, és az eset körülményeit a regensburgi ügyészség is vizsgálja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.