Az átlagnál melegebb és kissé csapadékosabb volt a március

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
eső meteorológia március
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az átlagnál melegebb és kissé csapadékosabb volt az idei március - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán szerdán.

A meteorológiai szolgálat elemzése szerint a márciusi középhőmérséklet országos átlagban 7,5 Celsius-fok volt, ami 1,7 fokkal haladja meg az 1991-2020-as átlagot, ezzel az idei volt a 17. legenyhébb március 1901 óta.

A havi középhőmérséklet általában 6 és 8,5 fok között alakult, 5 fok alatti érték csak a hegyvidékeken és fagyzugokban fordult elő.

A csapadék országos átlaga az eddig beérkezett adatok szerint 41,2 milliméternyi volt, ami kevéssel átlag feletti. Az ország legnagyobb részén 40 milliméter körüli csapadék hullott, de délnyugaton és északkeleten többfelé meghaladta a 60 milliméternyit is - tették hozzá.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Megjegyezték: eközben északnyugaton többnyire 20 milliméternyi alatt maradt a havi csapadék, így márciusban is Sopron térsége volt a legszárazabb.

Az elemzés szerint a tavalyi, nagyon száraz évkezdet után idén csapadékosabban kezdődött az év, március végéig országos átlagban mintegy 140 milliméternyi csapadék hullott, ez körülbelül 33 százalékkal több az éghajlati normálnál és több mint háromszorosa a múlt év első negyedévében mért értéknek.

Hozzátették: 2023 első negyedévében a csapadékosabb hegyvidékeken és a Dél-Dunántúlon többfelé 200 milliméter feletti volt a csapadék mennyisége, csak a továbbra is nagyon száraz Sopron térségében hullott a 2022-es év hasonló időszakánál alig több csapadék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.