80 éves lett a színészlegenda Malcolm McDowell, aki halálos fenyegetéseket kapott egy legenda megöléséért

bosszú mechanikus narancs film Malcolm McDowell
Kétszer is elvesztette a látását, az anyja nevén lett sztár, nemes bosszút állt az egykori iskoláján, és időskorában sem lassít, karrier és gyerekek terén sem. 80. születésnapját ünnepli a színészlegenda Malcolm McDowell, akit a jeles alkalomból egy nagy adag róla szóló érdekességgel köszöntünk.

Az anyja nevén lett sztár
1943. június 13-án az angliai Leeds városában született Malcolm John Taylor néven. Amikor elkezdett a színészettel foglalkozni, már volt egy Malcolm Taylor a szakmában, így ki kellett találnia egy másik művésznevet magának. Az édesanyja lánykori vezetéknevét, a McDowellt választotta.

Malcom MacDowell Forrás: Ina via AFP/Ina/Bernard Allemane

Az apja elitta a családi vagyont
Az édesanyja szállodában, az édesapja pedig katonaként dolgozott, majd a leszerelése után egy kocsmát üzemeltetett. Közben viszont súlyos alkoholizmussal küzdött, aminek az lett az eredménye, hogy elitta a kocsmájukat is.

Nemes bosszút állt az egykori iskoláján
Már 11 éves korában egy bentlakásos iskolába küldték a szülei, amit utált. Rossz magaviselete miatt rendszeresen fizikai fenyítést is kapott, emellett pedig a hosszú és unalmas iskolai beszédeket gyűlölte a legjobban. Ezért aztán, amikor híres színész lett, és az egykori iskolája visszahívta ünnepi beszédet tartani, ő mindössze egyetlen mondattal letudta az egészet.

A második filmje lett az első
Volt honnan merítenie tehát a lázadó diák karakteréhez, ami rögtön az első filmje, az angol filmtörténet egyik klasszikusává váló Ha... című alkotás révén elhozta számára a hírnevet. Valójában ez már a második film volt, amiben játszott, de az egy évvel korábbi Szegény tehén végleges változatából kivágták az egyetlen jelenetét.

A Ha... című alkotás révén elhozta számára a hírnevet Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Halálos fenyegetéseket kapott egy legenda megöléséért
Világsztárrá Stanley Kubrick hírhedt kultuszfilmje, a Mechanikus narancs tette, és egyben be is skatulyázta: ezután jellemzően negatív karaktereket osztottak rá. A Star Trek: Nemzedékekben például ő játszotta azt a főgonoszt, aki megöli a legendás hőst, Kirk kapitányt, ami miatt aztán halálos fenyegetéseket is kapott a rajongóktól.

Kétszer is elvesztette a látását
A Mechanikus narancs nevezetes szemkipeckelős jelenetének felvétele közben véletlenül megkarcolták a szaruhártyáját, ami időleges látásvesztéssel járt számára. 2012-ben pedig a retinája vált le, és csak egy 3 és fél órás sürgősségi műtét tudta megmenteni a vakságtól.

Heti 1000 dollárt költött kokainra
A nyolcvanas évek közepén akadt egy meglehetősen zűrös időszaka, amikor alkohol- és drogfüggőséggel is küzdött, akár heti 1000 dollárt (mai értéken körülbelül 1 millió forintot) is elköltve kokainra. Természetesen a karrierje is megsínylette ezt az életmódot, és jobbára csak B-filmekben kapott szerepeket. A kilencvenes években kitisztulva újra kellett építenie a karrierjét.

Már régóta amerikai, de hivatalosan csak most lett az
A hetvenes évek végén költözött át Angliából a tengerentúlra a több munkalehetőség reményében, és időközben annyira megkedvelte Amerikát, hogy végleg ott telepedett le: az otthona Los Angeles egyik északi külvárosában található. Az amerikai állampolgárságot viszont csak a közelmúltban vette fel, 2021. május 31-én posztolta az erről szóló hírt az Instagramon.

65 éves volt a legkisebb gyereke születésekor
Háromszor nősült meg, 1975 és 1980 között a színésznő Margot Bennett, 1980 és 1990 között a hollywoodi sztár Mary Steenburgen volt a felesége, 1991 óta pedig Kelley Kuhr oldalán él házasságban. Öt gyereke született, közülük a legfiatalabb, Seamus 2009-ben.

Malcolm McDowell és jelenlegi felesége, Kelley Kuhr Forrás: AFP/Frederic J. Brown

80 felett sem lassít
Egyáltalán nem tervez visszavonulni a nyolcadik X betöltése után sem, sőt folyamatosan dolgozik. Az iparági hírek szerint jelenleg nem kevesebb, mint 13 filmje és sorozata vár elkészülten bemutatóra, forgatják éppen, vagy áll előkészítés alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.