Napóleon harca a világ ellen és a szerelemért – 15 érdekesség az év legjobban várt szuperprodukciójáról

Joaquin Phoenix film Napóleon történelmi mozi Ridley Scott
November 23-án kerül a mozikba a rendezőlegenda Ridley Scott filmje Napóleonról, a címszerepben a nagyszerű Joaquin Phoenixszel. A nagy várakozás övezte szuperprodukcióról összegyűjtöttünk minden tudható érdekességet.

1. A veterán rendezőlegenda, Ridley Scott (Szárnyas fejvadász, Gladiátor, Alien) ezzel a filmjével szép keretbe foglalta a pályafutását: a legelső általa dirigált mozifilm, az 1977-es Párbajhősök ugyanis szintén ugyanebben a történelmi korszakban, a napóleoni Franciaországban játszódott.

Ridley Scott rendező, és a film főszereplője, Joaquin Phoenix Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

2. Ridley Scott a közelmúltban is készített történelmi mozit, és épp Az utolsó párbaj forgatásának utolsó napján jelentették be, hogy belefog a Napóleon elkészítésébe is. A produkció akkor még Kitbag néven futott, ami a korabeli katonák által hordott táskára utalt.

4. A rendezőnek két színészjelöltje volt Napóleon szerepére, és akkor döntött Joaquin Phoenix mellett, amikor meglátta a Jokerben nyújtott alakítását. A másik jelölt nevét nem hajlandó elárulni.

5. A főszereplő Joaquin Phoenix tanácstalanul érkezett meg a forgatásra, nem érezte, hogy miként kéne játszania a szerepet.

Ridley Scott leült vele, és jelenetenként átbeszélték az egész filmet,

ami után Phoenix mindenkit lenyűgözött a teljesítményével.

6. A film másik főhőse Napóleon (első) felesége, Jozefin. Az ő szerepére Jodie Comert választotta ki Ridley Scott, akivel már Az utolsó párbajban is együtt dolgozott. Comer viszont kénytelen volt végül visszalépni a szereptől, mert a COVID miatti forgatási csúszások lehetetlenné tették a részvételét. Helyette érkezett Vanessa Kirby, aki többek között a Mundruczó Kornél rendezte Pieces of a Woman főszerepéből lehet ismerős.

7. Az igazi Napóleon 35 éves volt, amikor Franciaország császára lett, Jozefin pedig 6 évvel idősebb volt nála. Joaquin Phoenix 48 évesen forgatta a filmet, és Vanessa Kirby 14 évvel fiatalabb nála.

8. A film forgatása a Marengo fedőnéven zajlott, ami Napóleon egyik híres csatájának helyszínére utal.

De nem csak a marengói összecsapás jelenik meg a filmben, hanem összesen hat nagy csatajelenetet élvezhetünk.

9. Ridley Scott egyedi filmkészítési módszeréből adódóan minden jelenetet egyszerre több kamerával vettek fel. Akadtak olyan pillanatok is a forgatáson, amikor 11 kamera dolgozott párhuzamosan.

10. Az alkotók fontos mintának tekintették a Napóleonról a saját korában készült ábrázolásokat, és például Jacques-Louis David képeit meg is idézték a filmben, a festő alakjával együtt.

Jacques-Louis David: Átkelés az Alpokon festménye Forrás: Controluce via AFP/Eliano Imperato/Eliano Imperato

11. A film forgatásának nagy része egy olyan országban zajlott le, ahova Napóleon az életében sosem jutott el: Angliában.

Az itteni filmstúdiók és francia stílusú épületek „játszották el" a korabeli Franciaországot.

12. A film néhány kiemelt jelenete erejéig más országokba is ellátogatott a stáb, így rövid ideig Máltán, Marokkóban és Franciaországban is forgattak.

13. A Napóleon forgatása összesen 61 napig tartott, ami rendkívül rövid időnek számít egy ilyen léptékű produkció esetében. Ez a gyorsaság nagymértékben köszönhető Ridley Scott rutinjának és munkamódszerének, valamint az előzetes felkészülés részletességének.

14. A film kedvéért létrehoztak egy saját hadsereget a statisztákból, akik mind kaptak kiképzést és egyedi egyenruhát, és külön katonai táborokban szállásolták el őket.

A film kedvéért létrehoztak egy saját hadsereget a statisztákból Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Scott Free Productions - Apple Studios - Dune Films - Latina Pictures/Scott Free Productions - Apple S

15. A Napóleon díszbemutatóját a párizsi Salle Plevel filmszínházban tartották november 4-én. Az amerikai mozik november 22-én kezdik vetíteni, a hazai filmvásznakon november 23-án mutatkozik be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.