A tudósok felfedezték a cukorbetegség új okát: nagy áttörést jelenthet

Forrás: Shutterstock -
hormon cukorbetegség memória
A tudósok olyan felfedezést tettek a cukorbetegség kialakulásának lehetséges okáról, ami új kapukat nyithat meg a kezelésében. 

Ohio kutatói felfedezték a cukorbetegség egy lehetséges új okát , amely új kezelések előtt nyithatja meg az utat a cukorbetegségben szenvedők számára.

A Case Western Reserve Egyetem és a Clevelandi Egyetemi Kórházak tudósai most egy olyan enzimet azonosítottak, amely blokkolja a szervezetben termelődő inzulint. A decemberben publikált egészségügyi tanulmányuk a nitrogén-oxidra koncentrált, egy olyan vegyületre, amely tágítja az ereket, javítja a memóriát, küzd a fertőzésekkel, serkenti a hormonok felszabadulását, valamint egyéb funkciókat.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Az, hogy a nitrogén-monoxid ezen teljesítményét hogyan produkálja, az sokáig kérdés volt a kutatók számára. Felfedeztek azonban egy egyedülálló "hordozó" enzimet, a SNO-CoA-asszisztált nitrozilázt (SCAN), amely a nitrogén-monoxidot a fehérjékhez, köztük az inzulinhatás receptorához köti.

Ezek a SCAN-enzimek nélkülözhetetlenek a normális inzulinhatáshoz, de cukorbetegeknél és cukorbeteg egereknél is fokozott SCAN-aktivitást találtak. A SCAN enzim nélküli egérmodellek védettnek tűntek a cukorbetegséggel szemben, ami arra utal, hogy a fehérjékre jutó túl sok nitrogén-monoxid lehet az ilyen betegségek egyik oka. Jonathan Stamler vezető kutató szerint a felfedezés a cukorbetegség új kezeléséhez vezethet - írja a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.