A szép kert nem tavasszal készül: már most el kell kezdened a munkát, ha virágözönt szeretnél

cseresznyefa
Origó/Csudai Sándor -
kertészkedés virág kert tél
Télen kevésbé szívesen mozdulunk ki a lakásból, pedig ha kertünk van, ilyenkor sem pihenhetünk.

Télen hajlamosak vagyunk elfelejteni a kertet, a legszívesebben rá sem nézünk. Hideg van, be kell öltözni, ha kint tevékenykednénk, úgy érezzük, lefagy a kezünk, ha metszőollót veszünk a kezünkbe... Pedig ha ebben az időszakban nem vagy rest, megalapozhatod a csodás tavaszi-nyári időszakot.

Mutatjuk a legfontosabb téli teendőket. 

Már hideg időben, de lehetőleg plusz 5 fok felett célszerű felásni kerted azon részét, ahová tavasszal szeretnél virágokat, fűszer- és egyéb növényeket ültetni. Ezt természetesen csak a megfelelő körülmények között lehet megtenni, tehát ha nem túl nedves és fagyos a talaj, de ahogy egy picit enyhül az idő, érdemes nekiállnod. 

A cserjék és díszfák metszésére nem is találhatnál megfelelőbb időt, de arra ügyelj, hogy a frissen metszett növényeket meg kell védeni a fagytól. A csupasz gyökerű fákat például ilyenkor érdemes elülteni a kertedben.
 

metszés
A tél bizonyos növények metszésére kiválóan alkalmas.
Forrás: Shutterstock

A kert rendbetételére is kiváló a téli időszak: a letört, elhalt ágaktól a maradék lehulló leveleken át tisztítsd meg mindentől. Az ágakat egyelőre ne szállítsad el, hagyd egy kupacban, ugyanis a hibernáló állatok – ízeltlábúak, kétéltűek és hüllők – menedéket lelnek benne. 

Elvetni bármit, még korai, de  tavaszi magokat már megrendelheted, hasznos, ha nem az utolsó pillanatra halasztjuk.

Ha már kint elfáradtál, a szobád melegében is foglalkozhatsz a kerteddel: tervezd meg a következő évi katalógusok vagy lapok segítségével, milyen növényket szeretnél tavasszal elültetni, gondold át, mire alkalmas a kerted és mire nem.

 Jó, ha a kényesebb növények mellett strapabíróbbakra is gondolsz, amelyekről itt írtunk

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.