Digitális böjt tavasszal - Nem is hinnéd, milyen könnyen megy!

Offline, digitalis detox
PhotoSGH/Shutterstock - PhotoSGH
tavasz böjt a megújulás hete stop digitális detox
Nem csak a klasszikus böjt segítségével újulhatunk meg tavasszal: próbáld ki a digitális detoxot, meglepődsz, mennyire jót tesz!

Te is érezted már úgy, hogy maga alá temet az online világ és a rengeteg információ? Annyi inger ér minket nap, mint nap, hogy azt érezhetjük, már nem is tudjuk befogadni. Egy reklám itt, egy hirdetés amott, a social media káros hatásairól pedig ne is beszéljünk. Mi lenne, ha idén tavasszal a klasszikus böjt helyett (vagy éppen mellett) az egyhetes digitális detoxot választanád? 

De miért pont egy hétre tedd félre a számítógépet és a kütyüket? Azért, mert ennyi időre van szükség ahhoz, hogy lássuk a pozitív hatásait. És ki tudja, talán rájövünk, hogy van egy csomó olyan dolog, ami sokkal izgalmasabb, mint egy mobil képernyőjét bámulni! 

Miért fontos mellőzni ezeket a "kütyüket" olykor-olykor?

A túlzott mobiltelefon, számítógép és internethasználat rossz hatással lehet a testünkre és a lelkünkre egyaránt. Az emberek többsége általában estefelé szereti pörgetni a közösségi oldalakat és a hírportálokat, éppen ezért az alvás minősége és időtartama is lecsökken. Az is előfordulhat, hogy unalmadban pörgeted a közösségi médiát, közben pedig teljesen elveszíted az időérzékedet. Ezekre a rossz szokásokra előbb-utóbb a tested is reagál, hiszen nem mozogsz eleget, romlik az alvásod minősége, ráadásul a kék fény rossz hatásairól még nem is beszéltünk.

digitalis detox
A túlzott mobiltelefon, számítógép és internethasználat nagyon rossz hatással van a testünkre és a lelkünkre egyaránt
Forrás: Shyntartanya/Shutterstock

Lássuk hát, milyen lépései vannak a csendes elvonulásnak:

Meghitt környezet és egy bakancslista

Az első és legfontosabb lépés természetesen az, hogy tegyük félre a telefont, kapcsoljuk ki a TV-t, és húzzuk ki a kábeleket a konnektorból. Fontos, hogy olyan környezetet teremtsünk magunk körül, amely segít elkerülni a digitális ingereket. Írj össze egy listát azokról a tevékenységekről, amelyeket el szeretnél végezni egy hét alatt. Minden napra összegyűjthetsz 1-1 izgalmas programot, sőt, az is megeshet, hogy új hobbira találsz. 

Mentális frissesség

A természet energiát ad, feltölt, a szabadban tölött idő felfrissíti a testedet és a lelkedet is. Minden napra iktass be egy sétát - telefon nélkül. Sokszor észre sem vesszük, milyen csodás dolgok történnek körülöttünk, annyira bele vagyunk mélyülve a képernyőbe. Ha kirándulni készülsz, csomagolj magadnak 1-2 finom szendvicset, gyümölcsöt és innivalót, vidd magaddal a kedvenc plédedet és az egyik könyvedet! 

digitalis detox, szabadidő, barátnők piknik
A természet szeretetet és energiát ad, feltölt, vígasztal, s megújítja a testedet és a lelkedet
Forrás: Shutterstock

A kreativitás felszabadítása

Gondolkozz el azon, hogy te miben tudod kiélni az igazi kreativitásod. Tánc? Versírás? Esetleg rajzolás? Az is előfordulhat, hogy szuper a kézügyességed, csak éppen nem szentelsz elég időt arra, hogy megéld a kreativitásodat. Vedd elő a színes ceruzákat, a gyurmát és a festéket, s gyakorold azt, amiben igazán jól érzed magad. Van ennél jobb?

A kapcsolatok megélése

Néha azt gondoljuk, hogy az online térben történő események a valódiak, de ez nincs így! Az őszinte kapcsolatokat a való világ adja meg nekünk, ezt sose felejtsük el! Éppen ezért felkeresheted a legjobb barátodat, a régen látott rokonokat, főzhettek, grillezettek együtt, nyissatok egy bort. Elevenítsétek fel legkedvesebb emlékeiteket, miközben újakat éltek át. 

A valódi eseményeket és az őszinte kapcsolatokat a való világ adja meg nekünk
Forrás: Forrás: Shutterstock

Gyakorold mindezt többször!

Nem csak tavasszal érdemes beiktatnod az egyhetes digitális detoxot, ha fontos a mentális egészséged! Jegyzetelj, állíts össze magadnak egy szuper tervet akár egy évre előre, így biztosan elkerülöd azt, hogy ismét behúzzon a csőbe a fránya technológia.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.