Nincs húsvét a nagyi rétese nélkül: mutatjuk a legjobb receptet

meggyes rétes
New Africa/Shutterstock - New Africa
húsvéti asztal sütés főzés rétes meggy túró
A rétesnek nincsen párja, főleg, ha a nagyi készíti. Húsvét alkalmából elhoztuk nektek a legjobb receptet - a locsolók is imádni fogják!

Nincs húsvét a nagyi isteni rétese nélkül, de nem mindegy, hogyan készítjük el! Nagyon sokan fagyasztott, bolti tésztát használnak hozzá, rossz hír azonban, hogy az igazán jó rétes lényege nem feltétlenül a töltelékben rejlik, sokkal inkább a tésztában! 

Az eredeti rétestésztát nem margarinnal, és nem is búzaliszttel, hanem sertészsírral és rétesliszttel gyúrták össze nagyajáink.

Sokan megriadnak, ha házi tésztáról van  szó, azonban sokkal könnyebb elkészíteni, mint gondolnánk.  Lássuk tehát a legfinomabb rétes receptjét, amit valaha ettél!

A rétestészta hozzávalói (1 rúd réteshez):

  • 15 dkg hűtött vaj (a mennyiség felét helyettesítheted zsírral is)
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1,5 dl hideg víz
  • só ízlés szerint

Elsőként a lisztmennyiséget szitáljuk át, majd adjuk hozzá a sót. Ezeket keverjük össze. Ezt követően kockázzuk fel a hideg vajat, majd morzsoljuk bele a lisztes keverékbe, dolgozzuk el. Öntsük hozzá apránként a vizet, és jó alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Formázzunk cipót belőle, s tegyük félre egy órára pihenni, takarjuk le konyharuhával. Miután letelt a "pihenőidő", tegyük az egész masszát egy sima, enyhén lisztezett felületre. Addig nyújtsuk, míg szinte átlátszó nem lesz a tésztánk, körülbelül 25-30 centiméteres téglalap lesz belőle. Ha nem egyenes a széle, nyugodtan vágjuk formára. Tegyük a tésztát egy konyharuhára, hogy könnyebb legyen töltés után feltekerni.

Túrós rétes
Forrás: AS Foodstudio/Shutterstock

A túrós töltelék hozzávalói (1 rúd réteshez)

  • 250 gramm túró
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • fél citrom reszelt héja
  • egy evőkanál búzadara

Alaposan törjük össze a túrót, majd adjuk hozzá az ízesítőket - vaníliás cukor, kristálycukor, citrom reszelt héja. Végül keverjük hozzá a tojássárgáját. Ha hígnak érezzük, nyugodtan megszórhatjuk egy evőkanál grízzel. 

A tésztát kenjük meg egy kicsit langyos zsírral, vagy olvasztott vajjal, és szórjuk meg a tészta alsó harmadát egy evőkanál búzadarával. Ezt a részt fogjuk betölteni. Kezdjük el a tésztára kanalazni a tölteléket, de alul maradjon ki minimum 5-6 centiméter, hogy fel tudjuk tekerni. Miután a töltéssel megvagyunk, hajtsuk be a tészta széleit alul és felül is, és egy konyharuha segítségével kezdjük el óvatosan feltekerni. 

A kész rétest tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 50-60 percig 180 fokon. Ha készen van, várjuk meg, amíg kihűl, vágjunk fel szeleteket, s porcukorral leszórva tálaljuk.

A meggyes töltelék hozzávalói (1 rúd réteshez)

  • 500 gramm magozott meggy
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 evőkanál meggylekvár
  • egy evőkanál búzadara
meggyes rétes
Forrás: New Africa/Shutterstock

A magozott meggyet jól mossuk át, majd adjuk hozzá a fűszereket - kristálycukor, fahéj. Ezt követően tegyük bele az egészet két evőkanál meggylekvárral, s ha szükséges, tegyük bele a búzadarát is, majd jól keverjük össze. A meggyes töltelékkel is hasonlóképpen töltsük meg a tésztánkat, ugyanúgy süssük készre, ahogyan a túrósat. 

Húsvéti kalács, főtt sonka, saláták, tojásos ételek, édes és sós vendégváró sütemények, hidegtálak - Szuper recepteket találsz a Mindmegette húsvéti kínálatában!

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.