Halálzóna: aki itt követ el bűncselekményt, azt lehetetlenség elítélni

Firehole River and hot springs deposits, Yellowstone National Park, Wyoming
Marli Miller/UCG/Universal Images Group/Marli Miller - Marli Miller/UCG/Universal Images Group
Yellowstone Nemzeti Park bűncselekmény halálzóna
A Yellowstone Nemzeti Parkot évente több millióan látogatják, hogy megcsodálják a természeti csodáit, gejzíreit és vadállatait. Azonban a park egy titokzatos és kevésbé ismert részén olyan jogi kiskapu található, amely számos bűnügyi regény és thriller íróját inspirálhatja. Ez a terület nem más, mint a Yellowstone Halálzónája.

A Yellowstone Nemzeti Park három államon terül el: Wyoming, Montana és Idaho, e három állam joghatóságai együttesen felügyelik a parkot, ám van egy különleges 130 négyzetkilométeres terület Idaho állam Yellowstone-i részén, amely jogilag szürke zónának számít. Ez a terület az úgynevezett halálzóna.

Columns of steam from the hot springs of Yellowstone National Park. Wyoming, United States of America
Halálzóna: a tökéletes helyszín bűncselekmény elkövetésére
Forrás: Paolo Picciotto

A jogi kiskapu

Az Egyesült Államok alkotmánya biztosítja, hogy minden bűncselekményt ott kell tárgyalni, ahol az elkövetés történt, és a bűnösnek joga van a helyi esküdtszék előtt állni. A halálzóna, ami egy 130 négyzetkilométeres terület, amely Idaho államhoz tartozik, de a Yellowstone Nemzeti Park része, az egyetlen hely az Egyesült Államokban, ahol a következő két feltétel egyszerre teljesül:

Tárgyalási helyszín: Az Egyesült Államok alkotmánya szerint a bűncselekményt abban az államban kell tárgyalni, ahol az elkövetés történt. Tehát egy Idaho államhoz tartozó területen elkövetett bűncselekményt Idaho bíróságának kell tárgyalnia.

Esküdtszék: Az alkotmány szerint az esküdtszéknek az adott bírósági körzet lakosaiból kell állnia. Mivel ez a 130 négyzetkilométeres terület gyakorlatilag lakatlan, nem áll rendelkezésre megfelelő létszámú esküdtszék.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki bűncselekményt követ el ezen a területen, gyakorlatilag lehetetlen lenne törvényesen elítélni, mivel nem lehet összeállítani a megfelelő esküdtszéket.

A Halálzónában a fenti jogi anomália elméletileg lehetőséget adhat bűnözőknek, hogy elkerüljék a büntetést. Bár a valóságban a hatóságok minden bizonnyal mindent megtennének annak érdekében, hogy igazságot szolgáltassanak, a jogi bonyodalom kétségtelenül kihívást jelentene.

Mekkora problémát jelent a halálzóna?

Az évek során jogászok és törvényhozók is felismerték ezt a problémát, és javaslatokat tettek a jogi kiskapu bezárására. Azonban a terület elhanyagoltsága és a viszonylag csekély politikai figyelem miatt a megoldás még várat magára - írja a LadBible.


 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.