A növénytermesztés egyik legfontosabb kérdése, az ültetés. Melyik a jobb megoldás, ha közvetlenül a földbe veted a magot vagy palántázol, esetleg palántát vásárolsz, és azt ülteted el. Segítünk, hogy el tudd dönteni, melyik módszert válaszd: a palántázást vagy a direktvetést.

Forrás: Shutterstock
Direktvetés és palántázás — Melyik mit jelent?
A „melyik” kérdés akkor merül fel, ha magról szeretnénk növényt nevelni. A direktvetés fogalma annyit takar, hogy a magot közvetlenül a földbe, a végleges helyére vetjük. A palántázás pedig azt jelenti, hogy kis palántázó edényekbe ültetjük a magokat, azokból palántákat nevelünk, amelyeket néhány hét elteltével ültetünk ki a kertbe, a végleges helyére. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya.
A direktvetés előnyei és hátrányai
A legegyszerűbb módja a növényszaporításnak, amelynek a legnagyobb előnye hogy a magokat rögtön a helyükre vetheted, némi földmunkán kívül semmiféle előkészítésre nincs szükség, a zöldség vagy gyümölcs a betakarításig ugyanott fejlődik és növekszik, ahova a magjait elvetetted. Ugynakkor sokkal több munkát igényel a fejlődése során, például rendszeres gyomlálást.
A palántázás előnyei és hátrányai
Akinek kis kertje van, szinte mindent érdemes palántáznia, hiszen ezzel a módszerrel a növény az első 3-8 hetet jó körülmények között, egy kis ültetőedényen tölti, ami lerövidíti az ágyásokban töltött időt, mivel egy fiatal, ám erős növényt ültethetsz ki a földbe.
A palántázással nagyobb a kontrollod is, mivel te döntöd el milyen földbe ülteted el élete első és nagyon fontos szakaszában a növényed magjait,
ezzel gondoskodsz a tápanyagellátásról, és nem utolsó sorban a fejlődő zöldségedet nem hátráltatja a növekedésben a verseny a gyomnövényekkel, amelyek direktvetéskor a kerti földben azon dolgoznak, hogy elnyomják, elvegyék előle a tápanyagokat. Ezen kívül a palántanevelés előnye még, hogy a növény élete első szakaszán a kártevőktől is távol van, azok semmilyen kárt nem tudnak tenni benne. Hátránya viszont, hogy sok törődést igényel a kiültetésig (ami később megtérül).
Palántázás vagy direktvetés?
Akinek megvannak a palántázáshoz a megfelelő eszközei, helye, esetleg egy fóliasátra, mini üvegháza, annak a válasz egyértelműen a palántázás. Tény, hogy sok munkával jár, de kevésbé lelkes hobbikertészek vásárolhatják is a palántákat, rengeteg helyen lehet kapni paradicsompalántát, paprikát és sok más zöldséget is. Ezzel sok munkát megúszhatsz, és persze lesz, amit nem... Akárhogy is, csak az az igazi, ha a magtól magad gondoskodsz a napi betevődről.
- A legtöbb népszerű zöldség vagy gyümölcs, mint a már említett paradicsom, paprika, akár az édes burgonya, a cukkini és a cékla palántázható, ám azokat a növényeket, amelyeknek a gyökerét fogyasztjuk — pl. sárgarépa —, nem lehet palántázni, ezeket szabad földbe érdemes vetni.
- Direktvetést igényel a burgonya és a hagymafélék is — előbbit gumóról, utóbbit dughagyma formában érdemes vetni.
Vannak olyan növények, amelyek így is, úgy is vethetők, ilyenek például a salátafélék.
Palántázás házilag, a palántázás menete és a paradicsompalánta nevelése
Fontos, hogy bár lehet kísérletezni a fogyasztásra vásárolt zöldségek magjával, nem érdemes, hiszen rengetegféle és fajta vetőmag közül tudsz válogatni, és a magok nem is kerülnek sokba.
A palántaneveléshez szükséged lesz szaporító tálcákra, ezekből többféle méret kapható. A legnépszerűbb, akár a balkonon, erkélyen is nevelhető zöldség (gyümölcs) palántázását érdemes kis méretű tálcákban elkezdeni, a későbbiekben úgyis át kell majd ültetned nagyobb méretűbe, majd még később a kertedbe. A paradicsom palántázása a lakásban, házban is megtörténhet, megfelelő fényviszonyok és körülmények között tökéletes hely neki az otthonod. A vetőmag csomagolásán megtalálod az utasításokat is arról, hogy az adott fajtának mennyi vízre, fényre, földre van szüksége, kövesd a leírtakat. A paradicsompalánta ültetése és általában a palánták kiültetése 4-5 hét elteltével történhet meg, ekkor már a végleges helyükre ültethetők, akár a kertbe, akár a balkonra egy nagyobb balkonládába.
A nyári zöldségek palántázása, azaz a tavaszi vetés ideje márciusban van, legkésőbb a hónap végéig érdemes elvetni a magokat, ha a nyáron a saját termésedet szeretnéd fogyasztani.


