Ki az, aki szeret sminkelni? És ki az, aki azt tervezi, hogy karácsony vagy szilveszter alkalmával valami igazán izgalmas és trendi sminket dob majd fel? Ha te is egészen jól bánsz a szemceruzával és a rúzzsal, de fogalmad sincs, hogy idén milyen make-up lenne a legjobb az ünnepekre, tarts velünk!

Lassan, de biztosan közeledik a karácsony, ebben az időszakban pedig mi nők nemcsak a környezetünket szeretjük kicsinosítani, de bizony magunkat is. Egy szép ruha vagy frizura sokat dob mindenki megjelenésén, de a hölgyek igazi fegyvere a smink.

Közeledik a karácsony, ebben az időszakban pedig mi nők nemcsak a környezetünket szeretjük kicsinosítani, de bizony magunkat isForrás: Shutterstock

Előző cikkünkben Beraki-Graff Dóra sminkmesterrel karöltve azoknak a nőknek adtunk tanácsot az ünnepi smink terén, akik nem igazán szokták festeni magukat a hétköznapokban, most pedig két olyan make-up következik, amelyek haladó és már-már profi sminkelőknek szólnak.

Alapok haladóknak és profiknak

A haladó és profi sminkelők már biztosan tudják, hogy a szép smink mindig a megfelelő tisztítással, hidratálással és alapozással kezdődik, ha azonban valóban tartós eredményt szeretnénk, akkor érdemes még egy kis primert és szemhéjbázist is felkenni, előbbit a hidratáló és az alapozó közé, utóbbit pedig közvetlenül a szemfesték alá. 

Idén igazán divatosnak számítanak a sötétebb, mélyebb színek, így például a borvörös, a burgundi és a barnába hajló árnyalatok, az ünnepek alkalmával pedig ehhez társul még egy kis csillogás is – mondta Dóri, amikor megkérdeztem, milyen 2021-ben az igazán trendi, ünnepi look.
Ezután neki is látott és elkészített egy sminket a haladóknak, majd ezt fejlesztette tovább a profik számára.

Haladó ünnepi smink lépésről lépésre

Idén igazán divatosnak számítanak smink terén a sötétebb, mélyebb színekForrás: Beraki-Graff Dóra
 • Az alapozó és az arcpír után egy kisebb, kerek fejű ecsettel vigyünk fel egy kevés pezsgőszín festéket a szemhéjra és alaposan dolgozzuk el. Ez a lépés megegyezik a kezdőknél olvasottakkal. (Itt nem részletezném, hogy milyen módon hordjuk fel a festéket, aki esetleg bizonytalan, az elolvashatja az előző cikkben.)
 • A pezsgőszín mellé Dóri egy bronzos árnyalatot választott, mivel ez a tónus most nagyon divatos, ugyanakkor szépen építhető, így azoknak is tökéletes, akik nem akarnak egy nagyon markáns sminket. A sötétebb árnyalatot a szemhéj külső harmadába hordjuk fel és kifelé irányuló mozdulatokkal „sepregessük" a szemöldökünk csücske felé. Ne akarjunk cicaszemet készíteni, mert az egy egészen más technika, inkább arra törekedjünk, hogy nagyjából a szemhéj közepétől haladva kifelé egyre mélyüljön a szemhéjpúder színe. Satírozó mozdulatokat alkalmazzunk és addig dolgozzunk az ecsettel, amíg csík és erős kontraszt nélkül egy finoman átmenetes festést nem kapunk.
 • Ha ezzel elkészültünk választhatunk egy selyemfényű rose gold vagy csillogóbb rózsás árnyalatot is, ezt pedig felvihetjük a szemhéj mozgó részére, ha kevésnek érezzük a pezsgő és a bronzos árnyalatot.
 • Az alsó pillasort átsatírozhatjuk akár a pezsgő, akár a bronzos árnyalattal, attól függően, hogy mennyire akarjuk kiemelni a szemünket.
 • Az alsó és felső vízvonalat érdemes fekete vagy sötétbarna ceruzával kihúzni és a szempillaspirálból is legalább két réteget kenjünk fel.

Mivel ez a szemsmink nem túl erős, így Dóri egy markáns rúzsozással egészítette ki.

 • Ahhoz, hogy az erős ajakfestés ne maszatolódjon el és ne szaladjon fel az apró ráncocskákba a festék, mindenképpen ajakceruzával kell körberajzolni a szájat, majd kicsit át is kell satírozni az egészet, hogy valóban tartós és szép eredményt kapjunk.
 • Ezt követően vihetjük fel óvatosan, ecsettel a rúzst, ami soha ne üssön el a ceruza színétől.
 • Ha fényes rúzst használunk, mint ahogyan Dóri is tette, legyünk nagyon precízek, és soha ne hordjuk fel a festéket egészen a száj széléig, hanem hagyjuk, hogy a ceruza keretezze az ajkunkat, mert csak így tudja megakadályozni a maszatolódást.

Kiegészítés profiknak

A fekete vagy sötétbarna ceruzával mélyítsük el a felső pillasort, majd jöhet a tusForrás: Beraki-Graff Dóra

Szerintem már ez a make-up is eléggé ünnepi, ám ha fokoznánk a hatást és tényleg biztosan bánunk a sminkecsettel, akkor ezt a sminket tovább építhetjük igazi profi módjára. Ehhez nem kell más, mint egy szemceruza és egy szemhéjtus.

 • A fekete vagy sötétbarna ceruzával mélyítsük el a felső pillasort, majd jöhet a tus. Utóbbi lehet filces vagy tégelyes, a lényeg, hogy valóban szép tusvonalat tudjunk húzni vele.

Érdemes ügyelni rá, hogy a vonal vége soha ne legyen teljesen egyenes és főleg ne kanyarodjon lefele, mert az nemhogy szebbé nem varázsolja a tekintetünket, de kifejezetten öregít is. Próbáljuk meg enyhén felfelé húzni az ívet, a szemöldökünk külső csücske irányába.

 • Ennél a sminknél érdemes a fényes hatású rúzst mattra cserélni, mivel a kettő együtt már a többség számára túl sok lehet.
 • A matt rúzsnál először szintén egy szájceruzával készítsük el az alapot, majd erre hordjuk fel ecsettel a festéket.
 • Már csak a szemöldökformázás marad hátra, na meg egy leheletnyi highlighter az arc- és szemöldökcsontra és el is készültünk.

Ugye, nem is volt olyan nehéz?