betegség halál Szabó Gyula Nemzet Színésze
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 84. évében hosszú betegség után pénteken elhunyt a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze - tudatta a család az MTI-vel. Nyugodjon békében!

Szabó Gyulát, aki évek óta betegeskedett, otthonában érte a halál. Temetéséről később intézkednek. 2008 decemberében kisebb agyvérzést kapott, és tíz napig feküdt kórházban. 2009 októberében agyhártyagyulladással szállították kórházba, ahol az intenzív osztályra került – írja az Origo.

Forrás: MTI/Czimbal Gyula

A színész 1930-ban született Kunszentmártonban, tizenöt éves korától már amatőr színészként játszott. 1950-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, amelynek elvégzése után 1996-ig az Ifjúsági, az Úttörő, a Petőfi, a Jókai, a Thália, az Arizona, a Művész, illetve Thália Színház társulatának volt tagja. 1996-tól a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott.

Szabó Gyula emlékezetes színpadi alakításai mellett számos filmben és tévésorozatban is játszott, ő volt a Tenkes kapitánya Buga Jakabja, a Princ, a katona Csontos őrnagya, a Robog az úthenger Józsija.
A szélesebb közönség azonban mégis inkább szinkronszerepei miatt ismerhette: többek között Doktor Bubónak, a Magyar népmesék narrátorának, a Frakk című animációs sorozat Frakkjának, illetve Columbo felügyelőnek is ő kölcsönözte a hangját.

1979-től tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1959-ben és 1962-ben Jásza Mari-díjjal tüntették ki, 1972-ben Érdemes művész, 1981-ben pedig Kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 2000-ben kapta meg, hat évvel később a Nemzet színészei közé választották.

Szabó Gyula a Jóban Rosszbanból ismert Szabó Zsófi édesapja. A színésznő sosem titkolta rajongását és szeretetét imádott édesapja iránt. Zsófi Facebook oldalát a tragikus halálhír után ellepték a részvétnyilvánítások. Sok erőt kívánunk neki!

Szabó Zsófi néhány napja így ölelte édesapját Forrás: Facebook/Szabó Zsófi Rajongói Oldal

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.