Különös tendencia figyelhető meg az utóbbi évek hollywoodi filmjeiben: egykor szexszimbólumnak számító, mára érettebb korba lépő színésznők sora játszott el a filmvásznon boszorkákat - akik persze a legtöbb esetben eltűnő szépségüket hajszolják...

Michelle Pfeiffer - Lamia (Csillagpor)

A Csillagpor sok tekintetben fordulópontot jelentett Michelle Pfeiffer karrierjében: egyrészt filmszerepek nélkül eltelt sokéves kihagyást követően tért vissza abban az évben, másrészt Hollywood egykori babaarcú szépsége ettől kezdve bevállalta az idősebb női karaktereket is - sőt elcsúfítani is engedte magát. Ebben a filmben ugyanis olyan boszorkányt játszik, aki vénségesen vén és rettenetesen aszott már, a nővéreivel együtt él egy lepattant kastélyban, és egy égből véletlenül lehullott csillaglány szívére van szüksége ahhoz, hogy visszanyerje a fiatalságát. Amíg próbálja megszerezni, addig ilyen-olyan varázslatokkal ideig-óráig még szépnek tud látszani - de a mágikus smink is kevés az idő hatalma ellen.

Forrás: AFP/Photo12

 

Charlize Theron - Ravenna (Hófehér és a vadász)

Hófehérke jól ismert meséjét mondja el újra és formálja át némileg ez a mozifilm - a környezet fantasyra hajaz, a cselekmény gyakran akciófilmre, a gonosz mostoha pedig egy boszorkánykirályné. Akinek persze ettől még az a legnagyobb gondja, hogy a tükre szerint már nem ő a legszebb a vidéken - ha pedig ezt a tényleg tökéletes arcvonásokkal rendelkező, egykor szupermodell Charlize Theron mondja el a kamera előtt a harmincas évei végéhez közeledve, az valóban szomorúan hangzik.

Forrás: AFP/Photo12

 

Famke Janssen - Muriel (Boszorkányvadászok)

Persze a boszorkányos szerepek elszaporodásában az is közrejátszhat, hogy Hollywood az utóbbi időben előszeretettel dolgoz fel klasszikus meséket - a legtöbbször modernizálva, vagy némi műfajkombinálással előadva. Ilyen a Boszorkányvadászok is, melyben Jancsi és Juliska utótörténetét ismerhetjük meg: miután a mese végén ugye megmenekültek a mézeskalácsházban a gonosz banyától, együtt maradtak és felnőve kíméletlen boszorkány-fejvadásszá képezték ki magukat, ami a gyerekkori traumákat figyelembe véve érthető életpályamodell a részükről. Filmünk történetében pedig annak a főboszorkának a kiiktatására kapnak megbízást, akit a szépséges (színészi karrierje előtt szintén modellkedő) Famke Janssen játszik - gondolnánk róla, hogy már 50 éves lesz az idén?

Forrás: AFP/Photo12

 

Rachel Weisz - Evanora (Óz, a hatalmas)

Rachel Weisz nem számított soha igazán kimondott szexszimbólumnak, ugyanakkor a magyar származású színésznő természetes szépségét és nőies kisugárzását előszeretettel használták fel az alkotók a filmvásznon - általában persze a pozitív szereplők között. Annál meglepőbb, hogy ebben a történetben a negatív oldalon tűnik fel - igaz, teszi ezt egy olyan filmben és olyan világban (az Óz, a nagy varázsló sztorijának előzményeit elmesélő moziban), ahol senkiről sem tudható első ránézésre: jó vagy rossz rejtőzik benne?

Forrás: AFP/Photo12

 

Angelina Jolie - Demona (Demona - Maleficent)

Pont Angelina Jolie maradna ki egy hollywoodi trendből…? Elképzelhetetlen! 2014 nyarán érkezik a mozikba az a film, amelyben ő is megkapja a maga boszorkányszerepét: a rémmesében egy fordított Csiprerózsika-történet keretein belül ijesztgeti majd a tündöklően tehetséges, elbűvölően helyes és nagyon fiatal Elle Fanninget - aki talán nemsokára épp olyan szépségideál lesz, mint Angelina Jolie volt egykoron. De hát ezek a boszorkányos történetek sokszor épp erről (is) szólnak: a női szépség mulandóságáról és az örök körforgásról.