Az Oscar-díjas magyar operatőr kiváló munkáját Pierre Angenieux Excellence in Cinematography-díjjal ismerik el.

Péntek este fél nyolckor adják át a díjat Zsigmond Vilmosnak, aki a Harmadik típusú találkozások című Spielberg-filmért operatőri Oscart kapott 1978-ban – három másik film, a Fekete Dália, A folyó és A szarvasvadász fényképezéséért is Oscarra jelölték – írja a mozi.hir24.hu 

Forrás: MTI/Kallos Bea

Zsigmond Vilmos a Filmművészetin 1955-ben végzett, majd 1956-ban elhagyta az országot egy táskával – amelyben tízezer méternyi filmfelvétel lapult -, és az Egyesült Államokban próbált szerencsét. Tíz év telt el, mire „bejött neki az élet". A szemcsésség, a sötét tónusok erőteljes használata mindig operatőri kézjegye maradt, ő maga úgy jellemzi stílusát, hogy még a vígjátékokat is film noirként rögzíti a celluloidszalagra, és az árnyék használata az egyik legfontosabb eszköze. Nem véletlen, hogy a mai napig azon operatőrök egyike, akik nem hajlandók digitális technikával, videonyersanyaggal dolgozni.

Ahogy a Life.hu is megírta, egy másik magyar filmes is fantasztikus sikereket ért el. Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotása is kapott egy jelölést a cannes-i filmfesztiválon.