Zsigmond Vilmost kitüntetik Cannes-ban

Forrás: MTI/Kallos Bea -
Cannes Steven Spielberg Zsigmond Vilmos pmsza Mundruczó Kornél kitüntetés operatőr Cannes-i filmfesztivál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Oscar-díjas magyar operatőr kiváló munkáját Pierre Angenieux Excellence in Cinematography-díjjal ismerik el.

Péntek este fél nyolckor adják át a díjat Zsigmond Vilmosnak, aki a Harmadik típusú találkozások című Spielberg-filmért operatőri Oscart kapott 1978-ban – három másik film, a Fekete Dália, A folyó és A szarvasvadász fényképezéséért is Oscarra jelölték – írja a mozi.hir24.hu.

Forrás: MTI/Kallos Bea

Zsigmond Vilmos a Filmművészetin 1955-ben végzett, majd 1956-ban elhagyta az országot egy táskával – amelyben tízezer méternyi filmfelvétel lapult -, és az Egyesült Államokban próbált szerencsét. Tíz év telt el, mire „bejött neki az élet". A szemcsésség, a sötét tónusok erőteljes használata mindig operatőri kézjegye maradt, ő maga úgy jellemzi stílusát, hogy még a vígjátékokat is film noirként rögzíti a celluloidszalagra, és az árnyék használata az egyik legfontosabb eszköze. Nem véletlen, hogy a mai napig azon operatőrök egyike, akik nem hajlandók digitális technikával, videonyersanyaggal dolgozni.

Ahogy a Life.hu is megírta, egy másik magyar filmes is fantasztikus sikereket ért el. Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotása is kapott egy jelölést a cannes-i filmfesztiválon.

Gérard Depardieu borkocsmát nyit Budapestenhttp://www.life.hu/kult/20140523-gerald-depardieu-borkocsmat-nyit-budapesten.htmlA francia színész korábban szőlőt akart vásárolni Badacsonyban, de külföldiként nem tudott sem földet vásárolni, sem bérelni. A budapesti borkocsmának viszont nincs akadálya - írja a Blikk nyomán az Origo. Kult--Újranéző: Edith és Marlene - szuggesztív dalok a 20. századbólhttp://www.life.hu/kult/20140430-ujranezo-edith-es-marlene-botos-eva-es-nagy-kalozy-eszter-mindent-visz.htmlKi mondta, hogy a színházi előadás történetében csak a premier lehet érdekes? Ha egy régebben színpadra állított darabot nézel meg, azt veszed észre, hogy az egész érettebb lett, összeállt - és a rutinná vált előadás hatalmas pluszenergiát szabadít fel a művészekben. A Life.hu sorozatában, az Újranézőben ezúttal a Centrál Színház előadását mutatjuk be: Edith és Marlene.KultOrigoMeghalt a Vígszínház Jászai Mari-díjas színészehttp://www.life.hu/kult/20140520-a-vigszinhaz-jaszai-mari-dijas-szinesze-pandy-lajos-elhunyt.htmlPándy Lajost a Vígszínház saját halottjának tekinti.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.