Kiss Tibi: "Lehet rossz idő ellenére jó a buli"

Forrás: Quimby -
zene Quimby koncert együttes Kiss Tibi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeptember 6-án temetik a fesztiválszezont és az idei nyarat a Budapest Park színpadán - ebből az alkalomból elárulta, mi zajlik koncertre menet a stábbuszban és hogy ki örökli majd a hangszereit, ha nem lesz annyi ereje, hogy átfogja a gitár nyakát... Kultúrcsemege Kiss Tibivel, a Quimby frontemberével.

A turnébusz döcög Mosonmagyaróvár felé, amikor hívom. Mivel sosem voltam belsőkörös rajongólány, először azt meséltetem el Tibivel, éppen most mi zajlik egy ilyen utazáson.

Itt a teljes zenekar, a technikai stáb előrement egy másik busszal. Livius elöl ül a sofőr mellett és épp a műszerfal fölött a szélvédőn lengedező Elvis mellé helyezte zoknis patáit. A menedzserünk rendkívül hangosan hangszeralkatrészeket rendel telefonon, én veled beszélgetek, Szilárd egy magazint lapozgat, Fefe egy műanyag palackot ütögetve új groove-okkal kísérletezik, a dobosunk, Gerdesits Faszi a barátnőjével beszélget, mert most ő is velünk utazik. Ezért viszonylag konszolidáltak vagyunk, és kicsit visszafogjuk a férfias poénokat, a csúnya beszédet és a böfögést is...

Forrás: --

Rengeteget lehettek összezárva, nem mentek egymás idegeire?

A turné végén van, hogy így búcsúzunk: "jó volt veletek, de még jobb lesz nélkületek..." - de aztán pár nap alatt kipihenjük, és kezdődhet minden elölről.

Hogy sikerült az idei fesztiválszezon és melyik volt a kedvenc fellépésed?

Idén rengeteg koncertet vállaltunk, sok helyre eljutottunk. Nekünk minden koncert fontos - nem is tudnék egyet kiemelni közülük -, mindegyik másért emlékezetes. Lehet rossz idő ellenére jó a buli, viszont sok múlik azon, hogy a közönség mennyire veszi a lapot, és mi éppen milyen passzban vagyunk. Mondjuk kiemelném a határon túli fellépéseinket, azoknak mindig van egy plusz varázsa. És volt egy önálló bulink a Balatonnál, azt is nagyon szerettem.

A budapesti bulitokon mire számítsunk?

Olyan lesz, mint egy ősi népünnepély, amelyen elbúcsúztatjuk a nyarat... bár ez a koncertszezon október elejéig tart, de a fővárosban jó darabig ekkor láthatnak minket utoljára. Úgyhogy rajtunk nem fog múlni - két óra intenzív élményt szeretnénk nyújtani.

Ha már a búcsúzkodásnál tartunk, egy-két éve elég komolyan elterjedt az a városi legenda, hogy készültök elhagyni az országot... mi volt igaz ebből?

Semmi. Olyannyira, hogy még ezek a pletykák se jutottak el hozzánk. Koncertezni szoktunk külföldön, a bulik kb 15%-a határon túl van, de semmi több. Gondolj bele - minket itt szeretnek, de például Indokínában gőzük sincs arról, ki a Quimby... A határon túli és az európai koncertek persze mindig jó élményt nyújtanak, de végleg elmenni nem szeretnénk.

Fotó: Valuska Gábor

Nemrég bemutattad a fiadat a rajongóknak - neki mennyit mutattál már meg a hivatásodból?

Ármin már járatos a backstage-ben, ismeri a zenekart, de szemlátomást nem egy Quimby-rajongó. Állandóan a Nirvanától kell betenni a Man Who Sold The World feldolgozást: "A gitájos bácsit tedd be!" - mondja és én már tudom, hogy megint végighallgathatom vagy hússzor egy nap ezt az amúgy remek, David Bowie-dalt. Másik kedvence a Red Hot Chili Pepperstől a Californication. Voltunk már koncerteken is, azokat nagyon élvezi.

Zenélni tanítgatod már?

Persze! Mindig mondja, hogy csináljunk dobot. Akkor előkerülnek a lábasok, fazekak, fedők és Isten irgalmazzon a szomszédoknak. És kapott már egy elektromos gitárt is - oké, még csak gombos, nem húros, de hát valahol el kell kezdeni. ValahoI a punk-rock és a free jazz zenei irányzatok között ingadozik. Van még egy csomó egyéb hangszere és több formációja is, egyelőre ösztönösen kísérletezik mindennel, ami a keze ügyébe kerül, így lesz majd belőle kiváló építész.

A Kultúrcsemege olyan rovat, amelyben a mi kedvencünk - te - ajánlja az ő kedvenceit...

Az első ajánlatom egy színházi előadás, a Katonában szeptember 27-én játsszák a Virágos Magyarországot, annak a darabnak mindig van releváns mondanivalója. A másik két kedvencemnek szomorú aktualitást ad, hogy mostanában elég sok öngyilkosságról olvastunk a hírek között. A szomorkodóknak ajánlom Nick Hornby Hosszú út lefelé című regényét és egy filmet, amelynek az a címe, hogy Csuklónyiszálók (Wristcutters: A Love Story). A témát garantáltan feloldó művek ezek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.