"Mérhetetlen türelem kell hozzám" - Kultúrcsemege Papp Szabival, a Supernem énekesével

Forrás: Facebook/Supernem, Mudra László/Origo -
Supernem kulturális programajánló Kultúrcsemege
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
12 éve zenélnek együtt, s a kezdetekhez képest csak annyi a változás, hogy idő közben egy fővel bővült a rockbanda. Inkább belülről változnak - már nem akarják felszedni, csak elkápráztatni a csajokat!

Legutóbbi lemezetek, a Túl a frekvencián teljes egészében letölthető az internetről... segíts nekem megérteni: miből él meg a zenekar, ha nem ad el lemezeket?

Mi sosem adtunk el lemezeket... szerintem az öt albumunkból összesen 7-8 ezer ha fogyott... egy olyan kiadónál vagyunk, aki a digitális zenemegosztásban hisz. Jók ezek a mai telefonok és mindenféle kütyük, egy gombnyomás és ott a zene. Átmenetileg persze megrendítette a zenei piacot, mert túl hamar volt alkalmas eszköz és csak késve szabályozták be jogilag a letöltögetéseket, de mára szerintem mindez rendeződött. A legfőbb bevételt persze a felkérések hozzák nekünk, fesztiválok, koncertek, turnék. Élőben szeret minket a közönségünk - és mi arra törekszünk, hogy minél jobb, minél nagyobb legyen a buli.

Fotó: Mudra László - Origo

Ez a folyamatos koncertezés azért elég kimerítő lehet...

Sosem számoltam, mennyit megyünk... amikor nagyon kimerülünk, tartunk egy-két hónap szünetet, teljes kikapcsolás - OFF. Leülepszik otthon a zaj. És ha feltöltődtünk, jöhet a folytatás.

A Life.hu tippje

Hol találkozhattok legközelebb a Supernemmel?
augusztus 23. (szombat) 22:15 Zamárdiban, a Strand Fesztiválon
augusztus 28. (csütörtök) 22:00 Szegeden, a Szegedi Ifjúsági Napokon
október 24. (péntek) 19:00 Budapesten, a Barba Negra Music Clubban

Nagyjából kétévente adtok ki lemezt - kialakult egyfajta bioritmusotok: írás, zeneszerzés, lemezkészítés, koncertezés?

De jó lenne így, ilyen rendezetten, hogy ne legyen zűr meg kapkodás! De sajnos nem ez a helyzet. Inkább elvagyunk, mint a befőtt, aztán jön a pánik, hogy már túl régen adtunk ki lemezt, kéne valami... Persze azért próbálok előre dolgozni - tudod, én írom a szövegek és zenék nagyját - szóval, ha eszembe jut valami, például amikor a turnézunk, igyekszem megjegyezni, eltenni a kidolgozandó ötletek közé. Ugyanakkor persze csapatmunka is, de kell valaki, aki összefogja a dolgokat, ez lettem én. De most már az új fiú - négy éve került a bandába Kubányi Bálint, de attól még ő az új fiú - szóval neki is vannak zeneszerzői és szövegírói tapasztalatai, őt is igyekszik bekapcsolódni az alkotói feladatokba.

Forrás: Facebook/Supernem, Mudra László/Origo

Általában a zene vagy a szöveg születik meg előbb benned?

A zene. De azért olyan is volt már, hogy néhány verssor, de közvetlen arra már jött is az akkord...

Bírod a rock and rollt?! Akkor az idén ősszel nagy dózisban megkaphatod! A Supernem, az Anna&Barbies és a B the First közösen járják az országot. Szegedtől Szombathelyig 6 állomáson át bulizzatok velük! Részletek hamarosan a zenekarok honlapján.

Olvasgattam a hivatalos oldalatokat és találtam egy szép mondatot: "Zuhanás a fénybe - ez a szerelem". Hogy áll a banda a szerelemmel?

Lassan negyven felé ballagva már beteges lenne az erőltetett csajozás, nem? Mindenkinek megvolt az ágyakba ki-be ugrálásos korszaka, túl vagyunk rajta. A csapattagoknak stabil párkapcsolata van - én például alig vártam, hogy végre megszülessen a kislányom, Natasa.

Azért a koncertezés mellett ma sem lehet mindennapi, átlagos az élet.

A párom, Eszter tíz éve van velem, és ilyennek ismert meg. Mérhetetlen türelem kell hozzám – de nem árultam zsákba macskát. Nagyon szeretem az életünket, fantasztikus ajándéknak tartom a sorstól, hogy szépen és szabadon élhetünk.

Forrás: Facebook/Supernem

A Kultúrcsemege egy kulturális ajánló rovat, ezért a beszélgetés végén mindig rá szoktam kérdezni a kedvencekre. Te mit ajánlanál nekünk?

Rám a régi klasszikusok vannak nagy hatással mind zenében, mind a filmek világában. A Taxisofőr című 1976-os óriás művet szeretném ajánlani magányos farkasoknak, akik nem tudják eldönteni milyen stukkert vegyenek! :-) Egyszer láttam a Rage Against the Machine-t Kanadában, tízen évvel ezelőtt... döbbenetes élmény volt, hogy mit váltott ki 8 ezer emberből ez az elképesztően energikus, politikai hangulatú, lazító zene! Ha jól tudom, megint aktív a brigád, aki tudja nézze meg. Jeeeeeee!!!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.