Világhírű sztárok főszereplésével forgatott filmek versenyeznek a szerdán kezdődő 68. cannes-i filmfesztiválon, amelynek hivatalos versenyprogramjában 19 alkotás - köztük Nemes Jeles László Saul fia című műve - versenyezhet az Arany Pálmáért.

A magyar versenyfilm világpremierje május 15-én lesz. Negyvenhat év után ért ismét magyar rendezőt az a megtiszteltetés, hogy első játékfilmjével a cannes-i hivatalos versenyprogramban szerepelhet.

Az auschwitzi Sonderkommando egyik elképzelt magyar rabjáról, Saul Auslanderről szóló, Budapesten forgatott film az Arany Kamera díjáért is versenyben van.

Nemes Jeles László Saul fia című alkotása az egyetlen kelet-európai és az egyetlen elsőfilmként versenyez Cannes-ban.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mindkét díjat a május 24-i záróünnepségen adják át. A versenyprogram zsűrijének idén először két elnöke lesz, Joel és Ethan Coen amerikai rendezők, az Arany Kamera zsűrijének elnöke pedig Sabine Azéma francia színésznő lesz.

Jancsó Miklós Szegénylegények című alkotása a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programba kapott meghívást. Az idén ötvenéves korszakalkotó mű felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére hívták meg a Cannes Classics nevű válogatásba, ahol május 14-én este lesz látható.