A brit graffitiművész, az ismeretlen személyazonosságú Banksy két utcai alkotását is elárverezik ősszel. Több száz millió forintért kelhetnek el a Detroitban és Betlehemben készített graffitik.

A Beverly Hills-i árverést jegyző Julien's Auctions szerint a 2x2 méteres Remember When All This Was Trees című alkotás, amit egy régi detroiti autógyár roskadozó épületének falára festett fel 2010-ben a titokzatos utcaművész, akár a 400 ezer dolláros (110 millió forint) leütési árat is elérheti a szeptember 30-i liciten.

Forrás: bbc.com/ Banksy

A Donkey Documents című betlehemi alkotás - amelyen egy szamár látható, amint egy fegyveres katona ellenőrzi a papírjait - Banksy 2007-ben készített politikai témájú sorozatának része, amelyet a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó betonfalra festett fel a művész. Az aukciós ház szerint a 2x3 méteres betlehemi alkotás leütési ára akár a 600 ezer dollárt (170 millió forint) is elérheti.

Forrás: bbc.com/ Banksy

Az aukciósház szóvivője szerint a képek árát jóval magasabbra is feltornázhatják a licitálók.

A Banksy egy brit graffiti-művész, politikai aktivista és festő álneve, akinek a személyazonossága ismeretlen. Szatirikus utcai művészete és felforgató epigrammái a fekete humort keverik a graffitivel, jellegzetes stencilezett technikában. Politikai és társadalmi mondanivalójú művészi kommentárjai a világ különböző városainak utcáit, falait, hídjait díszítik.