Hatalmas siker a kürtőskalács a milánói világkiállításon, annak ellenére hosszú sorok kígyóznak érte, hogy aranyárban mérik. Megkóstoltuk a magyar pavilonban készült gulyáslevest is!

Szombat délután a szakadó eső ellenére is hosszasan álltak sorba kürtőskalácsért az expo látogatói, főleg olaszok. Külföldiek alig vannak a világkiállításon, a magyar látogatók száma szinte kimutathatatlan. A délutáni esőben a sámándobot formázó magyar pavilon tetején megbújó hangulatos teraszétterem teljesen üres, a pavilon előtt árult kürtőskalács, ami eredetileg Székelyföld nemzeti süteménye, viszont nagyon is kapós.

Kürtőskalács
A kürtőskalács, egy jellegzetes erdélyi specialítás, a Székelyföld nemzeti süteménye, melyet a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítették, mely hagyomány napjainkban is él.

Pedig a magyar fizetéshez képest aranyárban mérik: 7 euróba, azaz 2150 forintba kerül az az édesség, amit a turisták által látogatott budai Várban már 800 forintért vehetünk meg. 

Forrás: life.hu

„Egy átlagos napon körülbelül 400 darabot adunk el, a hétvégén ez a mennyiség felmegy 700-800 darabra is. A fahéjas ízesítésű a legkedveltebb” – tudtuk meg az egyik eladótól.

Ez azt jelenti, hogy átlaggal számolva napi 1 millió forint bevételt hoz az édesség, a kiállítás pedig 6 hónapig tart, 2015. május 1-jétől október 31-ig.

Forrás: Life.hu

A magyar étteremben viszont a klasszikus magyar konyha remekei – gulyásleves, somlói galuska és rétes – várják a hazánk ízeit felfedezni vágyó külföldi látogatót. A kiszolgáló személyzet szívélyesen fogadott minket, sőt, meg is kóstolhattuk a nemzeti levest. Pont olyan, mint amit bármelyik hazai vendéglőben tudunk fogyasztani, csak a műanyag tányér volt kissé zavaró. Egy formás cseréptálból szívesebben kanalaztuk volna.

Forrás: Life.hu

„Ha nem esik, akkor ebédidőben egytől háromig, majd az esti órákban megtelik a terasz, ami egy kis, békés szigete az Expónak. A kiállításon dogozók gyakran járnak ide, de már az Expó vezetői is eljöttek megkóstolni a magyar konyha remekeit és vannak látogatói csoportok is, akik előre foglalnak asztalt. Az eredeti, klasszikus menü egyre bővül: az elején az étterem, ugyanúgy, mint a pavilon, próbálta felmérni, mire van igény. Így került az étlapra a grillezett kecskesajt salátaágyon, hogy ne csak a nehezebb és zsírosabb magyar ételekkel kedveskedjünk a látogatóknak, ami az esős időszakban jól fogy, de a hőségben nem annyira kedvelt. 

Forrás: Life.hu

 A meleg estéken a vegyes hidegtál a legmenőbb, utána marad hely a somlói galuskának és a rétesnek is. A mákos-meggyes számít a legkülönlegesebbnek, hisz míg a mi konyhánkban a mák teljesen elfogadott alapanyag, a külföldiek megdöbbennek, hogy a magyarok ilyen formában is fogyasztják. Az ételek után a kultúránkról is azonnal elkezdenek érdeklődni, olyan szavakat próbálnak megtanulni, mint az »egészségedre« és a »köszönöm«” – tudtuk meg Rétfalvi  Flóra kommunikációs koordinátortól. 

A MILÁNÓI VILÁGKIÁLLÍTÁS
2015. május 1. és október 31. között, a Expo Milano 2015 több, mint 130 résztvevő országot lát vendégül a 184 napig tartó, gigantikus kiállításon, mely közel 1 millió m2 terül majd el és több, mint 20 millió látogatót vár. A Világkiállítás fő témája az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés. Központi gondolata, hogy a Földön mindenki számára tegyük hozzáférhetővé az egészséges, biztonságos és megfelelő élelmiszereket, táplálékot. A szervezők ezen témán belül a tradíciót, a kreativitást és az innovációt helyezték középpontba.