Épp hasít a mozikban Quentin Tarantino legújabb filmje, az Aljas nyolcas című western, mi pedig megragadtuk az alkalmat, és összegyűjtöttünk nektek egy nagy adag különleges infót napjaink első számú kultrendezőjéről.

1. A Quentin és a Tarantino között van eredetileg egy középső neve is, ez pedig a Jerome. 

Forrás: AFP/Gerard Julien

2. 185 centiméter magas.

3. A barátai Q-nak, vagy QT-nek szólítják.

4. Színész-zenész édesapja, Tony Tarantino révén olasz származású.

5. Az ír felmenőkkel bíró édesanyja pedig ápolónőként dolgozott, ami mindjárt más megvilágításba helyezi Daryl Hannah híres jelenetét a Kill Billből.

6. Mindössze 16 éves volt az édesanyja, amikor Quentin megszületett.

7. Négyéves korában költözött az akkor már elvált édesanyjával Los Angelesbe, azóta ott él.

8. Az összes általa rendezett mozifilmben játszik is, mindig valami apró mellékszerepben, sőt időnként csak hangként. Mint például az Aljas nyolcasban, ahol ő a film egy pontján váratlanul megszólaló narrátor.

9. Ötször jelölték Oscarra, és kétszer kapta meg, mindkét esetben a legjobb forgatókönyv díját (Django elszabadul, Ponyvaregény).

Tarantino Bruce Willisszel a Ponyvaregény forgatásánForrás: AFP/Patrick Hertzog

10. A Grindhouse – Halálbiztos esetében ő volt a film operatőre is. Ez az egyetlen operatőri munkája máig.

11. Az aktatáskák és bőröndök nagyon fontos dramaturgiai szerepet játszanak szinte minden filmjében.

12. Imádja az úgynevezett „mexikói felállást”, amikor kettőnél több szereplő szegez egyszerre pisztolyt egymásra, majdnem minden filmjében akad ilyen pillanat.

13. Lábfetisiszta, és ennek megfelelően a filmjeiben gyakran láthatunk közeliket meztelen női lábfejekről.

14. Minden filmjében legalább egy jelenet vendéglátóipari egységben játszódik.

15. A filmjeiben eleinte sosem használt hagyományos filmzenét, csupán általa válogatott dalokat. Később ezt variálni kezdte mások korábbi filmjeiből vett filmzenékkel, és most az Aljas nyolcasban először dolgozik eredeti filmzenével, amit Ennio Morricone szerzett a kedvéért.

16. Gyűjti az olyan társasjátékokat, amik régi tévésorozatok (Hazárd megye lordjai, A szupercsapat stb.) alapján készültek.

17. A következő tíz filmet nevezte meg kedvenceiként: A Jó, a Rossz és a Csúf; Rio Bravo; A taxisofőr; A pénteki barátnő; Mennydörgés; És mindenki nevetett; A nagy szökés; Carrie; Coffy; Tökéletlen idők; Hi Diddle Diddle; Five Fingers of Death.

Forrás: AFP/Angela Weiss

18. A legnagyobb kedvence rendezőként pedig Howard Hawks.

19. Filmgyártó cégét Jean-Luc Godard egyik rendezése, a Külön banda után nevezte el.

20. Egyik állandó színésze és barátja, Michael Madsen két gyerekének is ő a keresztapja.

21. Annak idején felajánlották neki a Men in Black és a Féktelenül rendezői székét is, de egyiket sem vállalta.

22. Ragaszkodik a hagyományos filmes nyersanyaghoz annak ellenére, hogy a karrierje kezdete óta szinte a teljes filmipar átállt a digitális technikára. Sőt az Aljas nyolcast olyan, extra szélesvásznú 70 mm-es filmformátumban forgatta le, amit évtizedek óta nem használt senki.

23. Az Aljas nyolcast a nyolcadik filmjének tartja, mivel a két Kill Billt egynek számolja. Rendszeresen tesz olyan nyilatkozatokat, hogy tíz film után vissza fog vonulni.