A héten mozikba kerülő, hatszoros Oscar-jelölt Carol a nők közti szerelem nevezetes regényét vitte mozivászonra Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével — mi pedig ezen alkalomból összegyűjtöttük a legfontosabbnak tartott és kedvenc filmjeinket ebben az izgalmas témában.

A válogatásunkban igyekeztük azokra a filmekre koncentrálni, amelyek a nők közti viszonyokból valóban inkább a szerelemmel és a párkapcsolatokkal foglalkoznak, nem pedig csak erotikus adalékanyagként használnak leszbikus/biszex karaktereket és szexjeleneteket.

Egymásra nézve (1982)

Galgóczi Erzsébet írónő maga is a női nem híve volt, a saját kisregényét ő írta filmre Makk Károly mozija számára. 1982-ben még büntetendőnek számított a homoszexualitás Magyarországon, így a film témája enyhén szólva is kényesnek bizonyult, ám végül nemcsak a cenzúrán csúszott át, de még Cannes-ba is eljutott. A történet a még kevésbé toleráns ötvenes években játszódik, amikor az újságíró főhősnő szerelme férjes kolléganője iránt végül tragédiához vezet.

Fülledtség (1996)

A Wachowski-testvérek Mátrix előtti (és sokak szerint máig legjobb) filmje egyszerre bűnügyi-átverős sztori és két nő szerelmének története. A vagány és börtönviselt Gina Gershon egy lakásfelújításon dolgozik, amikor forró érzelmek támadnak közte és a szomszédban élő kirakatbarátnő között. Így együtt szőnek tervet az utóbbi gengszter pasijának lenyúlására és a szökésre, de nem minden a tervek szerint alakul.

Redvás Amal (1998)

Ebben a remek svéd „tinifilmben” a saját nem felfedezése összekapcsolódik a szexualitás ébredésével és a felnövéssel: kiskamasz lány hőse egyik osztálytársnőjébe szeret bele, és valamiféle viszonzást is talál, de aztán persze nem olyan egyszerű az ilyesmi egy kisváros és egy kis iskola közegében.

A gyerekek jól vannak (2010)

Julianne Moore és Annette Bening olyan középkorú, régóta együtt élő leszbikus házaspárt játszanak ebben a humort és drámát érzékenyen vegyítő filmben, akiknek már tinikorú gyerekeik is vannak — a gyerekek pedig egyszer csak előállnak azzal, hogy szeretnék megismerni a biológiai apjukat is. Nehéz kérdések, emberi válaszok.

Adéle élete (2013)

A 2013-as mozis év egyik nagy szenzációja volt ez a francia film, amely a cannes-i Arany Pálmát is elnyerte, és amely szó szerint testközelből, lecsupaszító közelképekben mutatja meg egy szerelem megszületését, párkapcsolattá válását, elmúlását és utóéletét. És ugyan a filmben mindez két lány között és explicit szexjeleneteket sem mellőzve történik, mégis könnyedén a saját viszonyainkra is ismerhettünk benne.

The Duke of Burgundy (2014)

Magyarországon forgott egy Magyarországon élő angol filmes rendezésében ez a különleges film, amely a hatvanas-hetvenes évek erotikus filmjeinek világát felidézve, de közben kimondottan szerzői filmes módon mesél két nő párkapcsolatáról. Amely a BDSM-et is magába foglalja, és amelyben nem mindig az az alárendelt, aki elsőre annak tűnik.

Carol (2015)

Patricia Highsmith azonos című könyvét a leszbikus szerelem kultuszregényének tartják, és most jött el az az idő, amikor már a vászonra költözhet olyan módon, hogy nem a benne foglalt szerelem pikáns/botrányos/különleges voltával foglalkozik a közvélemény. Hanem például azzal, milyen lenyűgözőt alakít benne súlyos döntések előtt álló gazdag dámaként és anyaként Cate Blanchett, vagy szerelembe eső ártatlan áruházi eladólányként Rooney Mara.