A popkultúra legfélelmetesebb vigyorát és leghíresebb képregénygonoszát az idők során számos színész életre keltette már – az épp mozikban futó Suicide Squad egyik szereplőjeként most Jared Leto alakítja Jokert. Ennek apropóján utánanéztünk: kik voltak a nagy elődök, és kik lesznek az utódok?

Cesar Romero (Batman: The Movie, 1966; Batman-sorozat, 1967–68)

Joker első mozgóképes megformálója Cesar Romero volt: a hatvanas években készült, legelső Batman-mozifilmben és az ezt követő tévésorozatban játszotta a Denevérember nagy ellenfelét és örök, elválaszthatatlan ellentétpárját. Persze ekkoriban a Batman-történetekből teljesen hiányzott az a fajta sötétség, ami később védjeggyé vált – inkább afféle vasárnapi matiné jelleggel püfölte egymást ezekben az alkotásokban a színes, vihogó Joker és a szürke sztreccsruhás Batman.

 Jack Nicholson (Batman – A denevérember, 1989)

Ki más játszhatta volna el a legördögibb mosolyú gonosztevőt az első komoly, nagyszabású Batman-mozifilmben, mint a valaha élt legördögibb mosolyú filmsztár? Jack Nicholson Jokerje maximálisan teátrális, nagy látványosságokra törekvő gonosztevő volt, akit még Batman szüleinek megölésével is összekötöttek a forgatókönyvírók. Egy veszélyes ripacs, aki maga is tudja, hogy ripacskodik, és imádja csinálni – sokáig úgy tűnt, Nicholson alakítása szétválaszthatatlanul összefonódik a karakterrel.


Mark Hamill (tucatnyi animációs mozifilm és tévésorozat, 1993 óta)

Kevésbé közismert, hogy Mark Hamill, a Star Wars-filmek Luke Skywalkere is Joker egyik híres megformálója, méghozzá szinkronszínészként. A kilencvenes évek óta gyakorlatilag minden hivatalos animációs mozifilm, rajzfilmsorozat és videojáték esetében ő adta Joker hangját, méghozzá pazar (és egyben hátborzongató) módon. Épp ezért fordulhat elő az is, hogy szinte minden újabb élő szereplős Batman-feldolgozás esetében felmerül a neve Jokerként – reméljük, egyszer láthatunk majd egy ilyen verziót is.

Heath Ledger (A sötét lovag, 2008)

A színész, aki feledtetni tudta Jack Nicholsont is: Heath Ledger olyan elemi erővel formált meg egy újfajta (realisztikusabb, kiszámíthatatlanabb, pszichotikusabb) Jokert egy újfajta (és szintén filmtörténeti jelentőségű) Batman-filmben, hogy azóta már sokkal inkább hozzá köti a figurát a tömegkulturális emlékezet. Annál is inkább, mert a szerepben való mániákus elmélyedés a legenda szerint alaposan hozzá is járult Ledger tragikusan fiatalon bekövetkező halálához.

Cameron Monaghan (Gotham, 2015)

Kicsit kakukktojás ez a tétel a listánkon, mivel a Gotham című tévésorozatban nem volt Joker nevű szereplő – de ott volt Jerome Valeska, aki magán hordozta a gonosz bohóc minden jegyét. Ez a sorozat pedig amúgy is arról szól, hogyan születtek meg a bűnös városban a később Batmanként, Pingvinként, Macskanőként stb. ismert karakterek, így egy ifjú Joker is belefért. Apró hiba, hogy (SPOILER!) az egyik részben elhalálozott – de az alkotók nyilatkozatai alapján tervezik visszahozni a karaktert, és igazi Jokert csinálni belőle.


Jared Leto (Suicide Squad – Öngyilkos osztag, 2016)

A legfrissebb és leglátványosabb Joker, de egyben talán a legsúlytalanabb is a mozis vetélytársak között. Köszönhetően persze annak is, hogy ebben a verzióban Joker csupán egy szimpla gengszter, aki kicsit őrültebb másoknál, illetve annak is, hogy ebben a filmben ő csak egy epizódszereplő. Amin erősen ki is akadt a figura létrehozásába nagy energiákat ölő Jared Leto, mondván, kivágták a legjobb jeleneteit – de ha ő is úgy érzi, hogy magyarázkodnia kell, az már azért sokat jelent. Viszont ez a film vonultatja fel minden idők legjobb Harley Quinnjét is: Joker kattant barátnőjét és örök szerelmét Margot Robbie kelti életre.

Zach Galifianakis (Lego Batman Movie, 2017)

Ez már a jövő zenéje: A Lego-kaland című nevezetes és emlékezetes animációs film egyik legjobb karaktere volt két évvel ezelőtt Lego Batman, aki jövőre saját filmet is kap. Egy rendes Batman-történetben pedig előbb-utóbb fel kell bukkannia Jokernek is, és ezúttal sem lesz ez másképp: a Lego Joker hangját pedig majd egy meglepő választás, a komikusként ismert Zach Galifianakis (Másnaposok, Terhes társaság) adja.