A 10 legjobb Bud Spencer - Terence Hill-duma

duma film Bud Spencer mozi Terence Hill
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A következő hónapokban újra a magyar mozikba kerül öt legendás Bud Spencer–Terence Hill-film, melyek közül a Bűnvadászok már november 3-a óta látható is. Ez alkalomból pedig összegyűjtöttük azokat a szállóigévé lett idézeteket, amiket mi a legjobban szeretünk a nagy páros életművéből.

Az idei év novembere és 2017 márciusa között a Cinenuovo filmforgalmazó újra bemutat a hazai mozikban öt legendás Bud Spencer- Terence Hill filmet, így a magyar nézők kedvenceinek kalandjait újra nagyvásznon is élvezhetjük. A filmeket digitális kópiáról vetítik a mozik, az eredeti magyar szinkronnal (Bujtor István – Újréti László hangjaival), országos terjesztésben, az alábbi menetrend szerint:

  • ...És megint dühbe jövünk – 2016. december 1.
  • Kincs, ami nincs – 2017. január 5.
  • Nyomás, utána! – 2017. február 2.
  • és a Nincs kettő négy nélkül – 2017. március 2-től kezdődően.

A jeles alkalomból mi pedig úgy gondoltuk: ideje összegyűjtenük azokat a szállóigévé lett idézeteket, amiket mi a legjobban szeretünk a nagy páros életművéből.

10. Kiváló ügynök volt

"— Főnök! Elkapták az egyik ügynökünket Alaszkán!
– Kár érte! Kiváló ügynök volt!"

A Nyomás utána! kémfilm-paródia Bud Spencer és Terence Hill-módra, melyben a zűrös életű főhősöket összetévesztik a CIA szuperügynökeivel, ők pedig örömmel felveszik az új személyazaonosságot, és még a küldetést is megoldják. Miközben a lebukott kollégák kevés empátiát mutatnak.

9. Krumplis hal

– Mi ez hagymás bab?
– Nem, krumplis hal."

Az evés és a hatalmas étvágy visszatérő eleme a nagy páros filmjeinek, főleg persze a hagymás bab kapcsán, amelyet ki nem hagytunk volna a válogatásunkból. Kevesen tudják, hogy az idézetben szereplő krumplis hal pedig az eredetiben "fish and chips" volt.

8. A vén ribanc

„Beláthatod, hogy amikor vén ribancnak nevezte a mamánkat...
Tán nem ribanc?
De. De vénnek nem vén!"

Az ördög jobb és balkeze volt Bud Spencer és Terence Hill egyik első igazán nagy sikere, a vadnyugati kocsmákban pedig akkor sem szokás finomkodni, ha éppen az édesanyákról esik szó.

7. Tangó a szamba országában

"Az a tény kedves kuzin, hogy a mi kis kópénk Tangónak hívja magát a szamba országában, rögtön megvilágosítja számunkra, hogy mekkora nagy seggfej."

A Nincs kettő négy nélkül kapásból két Bud Spencert és két Terence Hillt is felvonultatott, de a fenti állítás igazságtartalmának megállapításához egy is elég volt belőlük. Utána a bunyóhoz már ketten kellettek.

6. Ha kicsi a tét

„Ha kicsit a tét, a kedvem sötét."

Johnny Firpo az És megint dühbe jövünk végén a görög főmaffiózó jachtján mindent bevet, hogy felidegesítse az ellenfelet pókerparti közben — még a nagyüzemi almafogyasztástól és a szóviccek használatától sem riad vissza.

5. Hogy bírod a piát

„— Hogy bírod a piát?
— Az első öt litert nagyon jól, aztán a hatodiknál elkezdek kötekedni. És te?
— Ugyan, viccelsz? Whiskey-n nőttem fel, a vérem 86 fokos."

Hőseink nem csak az ételek, de az italok fogyasztásában is jeleskedtek, legalábbis szóban ezt állították...

4. Bunkó vagy

„Bunkó vagy Bugsy!"

Oké, ez egy kakukktojás a listánkon, mert a többi klasszikus idézettől eltérően nem a nagy páros egyik tagjának szájából hangzott el, de mégis szállóige lett belőle. Az alábbi videón pedig megtekinthető az összes alkalom, amikor Bugsy kiérdemelte azt a gengszterfőnöktől:

3. A pisztácia kifogyott

"-Adj már nekem is egy tölcsért!
-Tutti frutti, karamell, vanília.
-Pisztácia.
-A pisztácia kifogyott. Van vanília, tutti frutti, karamell, rumos dió, kávé.
-Oké, akkor legyen vanília pisztáciával.
-A pisztácia kifogyott. Van vanília, karamell, tutti frutti, rumos dió és kávé.
-Oké, akkor legyen mondjuk tisztacsokoládé egy kis pisztáciával.
-Mondd,te süket vagy? A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!
-Azért ne kapd fel mindjárt a vizet, ha nincs nincs. Szóval akkor, mi a választék?
-Van vanília, tutti frutti, karamell, rumos dió és kávé!
-Megjegyeztem. Akkor mondjuk legyen egy kicsi mindbõl. Tutti frutti, karamell, vanília, rumos dió, és kávé. Ja, csak ne spórold ki a pisztáciát..."

Kevesen tudnak úgy egymás agyára meni, mint az édestestvérek, ezt pedig Bud Spencer és Terence Hill egy fagyiárus kocsija körül is képes volt tökéletesen átélhetően prezentálni.

2. A te hangod mélyebb

„Rablótámadás, kezeket fel! Jobb ha te mondod, a te hangod mélyebb."

A Bűnvadászok leghíresebb mondata akkor hangzik el, amikor rosszéletű hőseink megpróbálnak kirabolni — egy rendőrörsöt, majd tévedésüket gyorsan korrigálva inkább felcsapnak fakabátnak, és akaratlanul is jó útra térnek.

1. Csak a Puffin

„Nekem csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!"

A Kincs, ami nincsben vitorlás expedícióra induló Bud Spencer ha magát a szponzorterméket nem is annyira kedveli (ahogyan később ennek tanúi is lehetünk, amikor tengerbe dobja a lekvárosládákat), de a reklámszlogennel egészen közeli barátságba kerül. Ami azóta a többi legendás idézettel együtt már önálló életre kelt, és pólóktól bögréken és újságcikkeken át a hétköznapi beszélgetésekig bárhol felbukkanhat.

Nektek melyik a kedvenc idézetek a Bud Spencer és Terence Hill-filmekből?

Amikor magyar a sorozatgyilkoshttp://www.life.hu/kult/20161114-kritika-a-martfui-rem-cimu-filmrol.htmlCsütörtök óta játsszák a mozik A martfűi rém című filmet, amely az ötvenes-hatvanas évek hírhedt sorozatgyilkossági ügye alapján készült – és amely egy magyar filmekben szokatlan zsánert és hangvételt bravúros erővel valósít meg. Kritika. Kult--Exkluzív! Jean-Michel Jarre: „Az egyik legnagyobb koncertélményem Magyarországon volt”http://www.life.hu/kult/20161108-exkluziv-interju-jean-michel-jarre-zeneszerzovel-magyarorszagi-turneja-elott.htmlA 68 éves zenész, zeneszerző művészcsaládban cseperedett – édesapja Oscar-szobrot is kapott az akadémiától. A francia zeneszerzőre mindig jellemző volt, hogy feszegeti az alkotóképesség határait, többszörös rekorder, szabadtéri koncertjei milliókat vonzanak. Kult--Az MTV EMA-gála számokban - döbbenetes adatok Rotterdambólhttp://www.life.hu/kult/20161107-az-mtv-ema-gala-szamokban-dobbenetes-adatok-rotterdambol-a-dijatado-galarol.htmlÍme, az idei, 2016-os MTV EMA-gála számokban. Döbbenetes adatok láttak napvilágot Rotterdamból. Ha kíváncsi vagy, most te is megtudhatod, hány darab rúzs, hány kilónyi csillogás és hány liter vodka fogyott el a világ egyik legrangosabb zenei eseményén. Kult--Exkluzív interjúk az MTV EMA-gála vörös szőnyegérőlhttp://www.life.hu/kult/20161107-exkluziv-interjukat-keszitettunk-mtv-emi-gala-voros-szonyegerol-rotterdamban.htmlTöbbezer ember a világ szinte minden pontjáról és sok-sok világsztár tette tiszteletét az idei MTV EMA-gálán, Rotterdamban. Kult--7 autista hős a mozifilmek világábólhttp://www.life.hu/kult/20161102-7-autista-hos-a-mozifilmek-vilagabol-az-esoember-utan-mary-es-max-hosuti-ben-x-a-nyomozo-a-galaxis.htmlBen Affleck A könyvelő című, mozikban futó új filmjében egy olyan férfit játszik, aki számára átok és áldás is, hogy autizmussal él: a társas kapcsolatait alaposan megnehezíti, titokzatos munkáját viszont megkönnyíti. Nem ő az egyetlen ezzel küzdő filmhős: összegyűjtöttük legemlékezetesebb sorstársait. Kult--Balázs Fecó: „Nem tartom magam nagyképűnek”http://www.life.hu/kult/20161027-balazs-feco-gyermeke-balazs-ferenc-a-gyerekkorarol-meselt-arrol-mennyire-nehez-sztar-gyerekenek.htmlA Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, Balázs Fecó karrierje 1967-ben a Neoton csapat tagjaként kezdődött. 1978-ban Fecó megalapította a Korál együttest, majd rögtön ebben az évben be is mutatkozott a Budai Ifjúsági Parkban, majd elindult az évtizedeken át, napjainkig is tartó siker. Fecó 47 éves volt, amikor megszületett a mára már 18 éves fia, Fecó. Balázs Fecó fia elzárkózik a zenéléstől, inkább a jog és a gazdasági terület érdeklik. Balázs Ferenc őszintén vallott a gyermekkoráról, az énekes apukájáról, a terveiről és arról, hogy miért cserélte ki édesapjával a ruhatárát. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.