A következő hónapokban újra a magyar mozikba kerül öt legendás Bud Spencer–Terence Hill-film, amelyek közül a Bűnvadászok már november 3-a óta látható is. Ez alkalomból pedig összegyűjtöttük azokat a szállóigévé lett idézeteket, amiket mi a legjobban szeretünk a nagy páros életművéből.

Az idei év novembere és 2017 márciusa között a Cinenuovo filmforgalmazó újra bemutat a hazai mozikban öt legendás Bud Spencer-Terence Hill-filmet, így a magyar nézők kedvenceinek kalandjait újra nagyvásznon is élvezhetjük. A filmeket digitális kópiáról vetítik a mozik, az eredeti magyar szinkronnal (Bujtor István és Újréti László hangjaival), országos terjesztésben, az alábbi menetrend szerint:

  • ...És megint dühbe jövünk – 2016. december 1.
  • Kincs, ami nincs – 2017. január 5.
  • Nyomás, utána! – 2017. február 2.
  • és a Nincs kettő négy nélkül – 2017. március 2-től kezdődően.

A jeles alkalomból mi pedig úgy gondoltuk, ideje összegyűjtenünk azokat a szállóigévé lett idézeteket, amiket mi a legjobban szeretünk a nagy páros életművéből.

10. Kiváló ügynök volt 

"- Főnök! Elkapták az egyik ügynökünket Alaszkán!
- Kár érte! Kiváló ügynök volt!"

A Nyomás utána! kémfilmparódia Bud Spencer és Terence Hill-módra, amelyben a zűrös életű főhősöket összetévesztik a CIA szuperügynökeivel, ők pedig örömmel felveszik az új személyazonosságot, és még a küldetést is megoldják. Miközben a lebukott kollégák kevés empátiát mutatnak.

9. Krumplis hal

– Mi ez, hagymás bab?
– Nem, krumplis hal."

Az evés és a hatalmas étvágy visszatérő eleme a nagy páros filmjeinek, főleg persze a hagymás bab kapcsán, amelyet ki nem hagytunk volna a válogatásunkból. Kevesen tudják, hogy az idézetben szereplő krumplis hal pedig az eredetiben "fish and chips" volt.

8. A vén ribanc

„- Beláthatod, hogy amikor vén ribancnak nevezte a mamánkat...
- Tán nem ribanc?
- De. De vénnek nem vén!"

Az ördög jobb és balkeze volt Bud Spencer és Terence Hill egyik első igazán nagy sikere, a vadnyugati kocsmákban pedig akkor sem szokás finomkodni, ha éppen az édesanyákról esik szó.

7. Tangó a szamba országában

"Az a tény, kedves kuzin, hogy a mi kis kópénk Tangónak hívja magát a szamba országában, rögtön megvilágosítja számunkra, hogy mekkora nagy seggfej."

A Nincs kettő négy nélkül kapásból két Bud Spencert és két Terence Hillt is felvonultatott, de a fenti állítás igazságtartalmának megállapításához egy is elég volt belőlük. Utána a bunyóhoz már ketten kellettek.

6. Ha kicsi a tét

„Ha kicsit a tét, a kedvem sötét."

Johnny Firpo az És megint dühbe jövünk végén a görög főmaffiózó jachtján mindent bevet, hogy felidegesítse az ellenfelet pókerparti közben — még a nagyüzemi almafogyasztástól és a szóviccek használatától sem riad vissza.

5. Hogy bírod a piát

„- Hogy bírod a piát?
- Az első öt litert nagyon jól, aztán a hatodiknál elkezdek kötekedni. És te?
- Ugyan, viccelsz? Whiskey-n nőttem fel, a vérem 86 fokos."

Hőseink nemcsak az ételek, de az italok fogyasztásában is jeleskedtek, legalábbis szóban ezt állították...

4. Bunkó vagy

„Bunkó vagy, Bugsy!"

Oké, ez egy kakukktojás a listánkon, mert a többi klasszikus idézettől eltérően nem a nagy páros egyik tagjának szájából hangzott el, de mégis szállóige lett belőle. Az alábbi videón pedig megtekinthető az összes alkalom, amikor Bugsy kiérdemelte azt a gengszterfőnöktől:

3. A pisztácia kifogyott

"- Adj már nekem is egy tölcsért!
- Tuttifrutti, karamell, vanília.
- Pisztácia.
- A pisztácia kifogyott. Van vanília, tuttifrutti, karamell, rumos dió, kávé.
- Oké, akkor legyen vanília pisztáciával.
- A pisztácia kifogyott. Van vanília, karamell, tuttifrutti, rumos dió és kávé.
- Oké, akkor legyen mondjuk tiszta csokoládé egy kis pisztáciával.
- Mondd, te süket vagy? A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!
- Azért ne kapd fel mindjárt a vizet, ha nincs, nincs. Szóval akkor mi a választék?
- Van vanília, tuttifrutti, karamell, rumos dió és kávé!
- Megjegyeztem. Akkor mondjuk legyen egy kicsi mindből. Tuttifrutti, karamell, vanília, rumos dió, és kávé. Ja, csak ne spórold ki a pisztáciát..."

Kevesen tudnak úgy egymás agyára menni, mint az édestestvérek, ezt pedig Bud Spencer és Terence Hill egy fagyiárus kocsija körül is képes volt tökéletesen átélhetően prezentálni.

2. A te hangod mélyebb

„Rablótámadás, kezeket fel! Jobb, ha te mondod, a te hangod mélyebb."

A Bűnvadászok leghíresebb mondata akkor hangzik el, amikor rosszéletű hőseink megpróbálnak kirabolni — egy rendőrőrsöt, majd tévedésüket gyorsan korrigálva inkább felcsapnak fakabátnak, és akaratlanul is jó útra térnek.

1. Csak a Puffin

„Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!"

A Kincs, ami nincsben vitorlás expedícióra induló Bud Spencer ha magát a szponzorterméket nem is annyira kedveli (ahogyan később ennek tanúi is lehetünk, amikor a tengerbe dobja a lekvárosládákat), de a reklámszlogennel egészen közeli barátságba kerül. Ami azóta a többi legendás idézettel együtt már önálló életre kelt, és pólóktól kezdve bögréken és újságcikkeken át a hétköznapi beszélgetésekig bárhol felbukkanhat.