Már látható a mozikban a Pókember: Hazatérés, ami az egyik legnépszerűbb szuperhős karakterét helyezi teljesen új filmes alapokra. Ebből az alkalomból pedig kicsit utánajártunk Pókembernek, és a legújabb mozifilmje kulisszatitkainak is.

1. Pókember idén lett 55 éves: ugyanis 1962-ben bukkant fel először a Marvel képregények lapjain.

2. Méghozzá Stan Lee és Steve Ditko teremtményeként - a 94 éves Stan Lee fel is bukkan egy jelentnyi kameószerepben a Pókember: Hazatérésben.

Stan Lee maga is felbukkan egy jelentnyi kameószerepben a az új Pókember filmbenForrás: giphy.com

3. Pókember volt az első jelentős tinédzser szuperhős, korábban ilyen korú szereplők maximum a főhősök segítőiként bukkantak fel a képregényekben.

4. A hálószövő szuperhős Magyarországra 1989-ben tette be először a lábát A Csodálatos Pókember képregénysorozat első számával.

5. Pókember kalandjaiból az elmúlt évtizedek alatt számos tévésorozat (főleg animációs) készült, de természetesen felbukkant könyvekben, videojátékokban, tévéfilmekben, sőt még színpadi musicalekben is!

6. Viszont Pókemberről meglepően későn, csak 2002-ben készült el az első mozifilm, Tobey Maguire főszereplésével, és Sam Raimi rendezésében.

Az első Pókember film csak 2002-ben készült el, Tobey Maguire főszereplésévelForrás: giphy.com

7. Amit követett két folytatás is, majd egy új, két részes filmszéria, immár Andrew Garfield főszereplésével.

8. A mostani, új Pókember-film alcíme (Hazatérés) arra is utal, hogy a szuperhős most ezzel a filmmel (jó, már az Amerika Kapitány - Polgárháború rövidke szerepével is, de ezzel a filmmel igazán) visszatért a Marvel kebelébe, ugyanis az elmúlt két évtizedben átmenetileg a Sonynál voltak a karakter mozis jogai egy üzleti alku keretében.

9. Az új film főszerepére kiválasztott Tom Holland minden idők legfiatalabb Pókembere a színész életkorát (21) és a karakter történetbeli életkorát (15 éves) tekintve is.

10. Így az új Pókember-film nem titkoltan egy felnövéstörténetet is el akar mesélni, miközben megszólítja a mozilátogatók legfiatabb generációját.

11. Ironikus, de Tom Holland az életben arachnofóbiában szenved, azaz retteg a pókoktól. A mostani főszerep hatására azonban elhatározta, hogy a jövőben megpróbálja ezt szakszerű segítséget is igénybe véve leküzdeni.

Tom Holland a való életben retteg a pókoktólForrás: AFP

12. Az eredeti tervek szerint Nick Fury (és az őt az eddigi Marvel-filmekben játszó Samuel L. Jackson) lett volna a fiatalkorú Pókember mentora a filmben, ám végül inkább Tony Stark / Vasember (és Robert Downey Jr.) mellett döntöttek a stúdiónál a jobb dinamika és a viccesebb hangvétel (meg persze a karakter nagyobb népszerűsége) okán.

13. Ezzel pedig ez lett a nyolcadik film, amiben Robert Downey Jr. felbukkant Vasemberként (beleszámolva az egyjelenetes kameók eseteit is).

14. A filmben Pókember fő ellenfelét jelentő Keselyűt egy olyan színész játssza, aki többszörösen is felkészültnek mondható a szerepre: Michael Keaton ugyanis korábban eljátszott már egy másik szárnyas képregényfigurát, Batmant is (kétszer) - a Birdman című filmben pedig olyan színészt alakított, akinek az egész életét meghatározza, hogy korábban egy madárjelmezbe bújt szuperhősként lett ismert.

A filmben Pókember fő ellenfelét jelentő Keselyűt Michael Keaton játszottaForrás: giphy.com

15. Az ifjú Pókembernek van egy Karen nevű szuperszámítógépe. Aminek (akinek?) a hangját Jennifer Connelly adja - miközben a férje, Paul Bettany a hangja a Vasember- és Bosszúállók-filmek (idővel „életre kelő") szuperszámítógépének, Jarvisnak.

16. A Pókember: Hazatérés rendezője Jon Watts szerint az eddigi filmekben annyit láthattuk a kilövellő hálója segítségével felhőkarcolók között közlekedni Pókembert, hogy most kimondottan törekedtek a figura más környezetbe helyezésére — például megnézni azt, mire megy ugyanilyen módszerrel egy kertváros földszintes házai között.

17. Ez az első Pókember-mozifilm, amiben nem szerepel, de még említésre sem kerül a nagybátyja, „Ben bácsi"

Ben bácsit először a 2002-es Pókember filmben láthattukForrás: AFP

18. Cserébe viszont kapunk egy igazán dögös May nénit Marisa Tomei személyében, aki messze fiatalabb (52 éves) mint bárki, aki eddig alakította a karaktert.

19. A Pókember: Hazatérést már most bizonyos, hogy követi majd folytatás egy újabb önálló Pókember-filmmel. Várhatóan 2019-ben, de Tom Holland addig is látható lesz a mozivásznon pókgúnyában, méghozzá a jövőre érkező új Bosszúállók-moziban.