Moziba csábítanak és ölnek: a filmvászon legbrutálisabb sorozatgyilkosai

film mozi sorozatgyilkos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már a hazai mozivásznakon szedi sorban áldozatait a skandináv krimik egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosa a Hóember című filmben - ez alkalomból pedig listára gyűjtöttük azokat a kollégáit, akikre gondolva máig kiráz minket a hideg.

Norman Bates

Az anyjával motelt vezető, vele bizarr módon „összeolvadó" sorozatgyilkos a mozis feszültség nagymesterének, Alfred Hitchcocknak a teremtménye - de a Psycho című film után is vissza-visszatér. Készültek mozis folytatások is (még szintén Anthony Perkinsszel a főszerepben is), az utóbbi években pedig a sorozatgyilkos ifjúkorát leshettük meg a Bates Motel című sorozatban. A zuhanyzókhoz pedig mindig is különösen vonzódott...

Michael Myers

A gyerekként gyilkossá váló (ó, az a szubjektív kameraállásból felvett, hosszú-hosszú sokkoló snitt a film elején!), majd az elmegyógyintézetből épp halloween éjszakáján megszökő maszkos gyilkos egy egész kisvárost tartott rettegésben - de persze a kedvencei a tinilányok voltak. John Carpenter filmje után pedig egész franchise épült az alakja köré, számos folytatással, remake-ekkel, egyre kevésbé érdekesen.

John Doe

Hiába üldözi minden erejével Brad Pitt és Morgan Freeman, a hét főbűn vonalvezetésén ölő sorozatgyilkos még akkor is beteljesíti a sátáni (szerinte isteni) tervét, amikor már elfogják. Kevin Spacey hátborzongatóan brillírozott a szerepben, a rendező David Fincher pedig azóta is a sorozatgyilkosos zsáner egyik fő mestere (Zodiákus, A tetovált lány, Mindhunter).

Hannibal Lecter

Az elbűvölő modorú, zseniális elméjű kannibál pszichiáter az a sorozatgyilkos, aki talán a legtöbb formában mutatkozott meg nekünk eddig mozgóképen, és egyik sem volt érdektelennek mondható. Igazán híres Anthony Hopkins alakításában lett (A bárányok hallgatnak, Hannibal, A vörös sárkány), de korábban eljátszotta őt már egy másik színészlegenda, Brian Cox is (Az embervadász). Az utóbbi években pedig neki is megnézhettük a fiatalkorát (Hannibal ébredése), és tévében is emlékezetesen ínyenckedett Mads Mikkelsen személyében (Hannibal).

Mickey és Mallory

A Született gyilkosok szerelmespárja számára az ölésekkel tarkított ámokfutás valamiféle hitvallássá, és az őrült szerelmük megélésének módjává lesz Oliver Stone filmjében (és Quentin Tarantino forgatókönyvében). Ami csak a pusztulásba vezethet, de ők ezt nem bánják, ahogyan az utazásukat szegélyező hullákat sem.

Andrej Csikatilo

De ne csak amerikai sorozatgyilkosokról essen szó: a valóban élt, feltételezések szerint mintegy 100 ember haláláért felelős „rosztovi rém" történetét eddig két film dolgozta fel (X polgártárs, A 44. gyermek) — főleg arra koncentrálva, hogy a kommunista államban hivatalosan nem létezhetett a sorozatgyilkosság fogalma, így nagyon sokáig tevékenykedhetett Csikatilo. Hasonló problémával a magyar hatóságok is szembenéztek az ötvenes években, amit A martfűi rém című kiváló moziban meg is figyelhetünk.

A Hóember-gyilkos

A skandináv krimi az utóbbi években rendkívül menő, könyvben és filmen egyaránt. A skandináv krimi jelenleg legmenőbb szerzője a norvég Jo Nesbø, akinek az egyik legmenőbb regénye a Hóember. Amiből most Hollywood készített nagyszabású mozifilmet, Michael Fassbenderrel a nyomozó Harry Hole főszerepében. Csoda hát, hogy moziba csábít az áldozatai mellé hóembert építő sorozatgyilkos?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.