Már a hazai mozivásznakon szedi sorban áldozatait a skandináv krimik egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosa a Hóember című filmben - ez alkalomból pedig listára gyűjtöttük azokat a kollégáit, akikre gondolva máig kiráz minket a hideg.

Norman Bates

Az anyjával motelt vezető, vele bizarr módon „összeolvadó" sorozatgyilkos a mozis feszültség nagymesterének, Alfred Hitchcocknak a teremtménye - de a Psycho című film után is vissza-visszatér. Készültek mozis folytatások is (még szintén Anthony Perkinsszel a főszerepben is), az utóbbi években pedig a sorozatgyilkos ifjúkorát leshettük meg a Bates Motel című sorozatban. A zuhanyzókhoz pedig mindig is különösen vonzódott...

Michael Myers

A gyerekként gyilkossá váló (ó, az a szubjektív kameraállásból felvett, hosszú-hosszú sokkoló snitt a film elején!), majd az elmegyógyintézetből épp halloween éjszakáján megszökő maszkos gyilkos egy egész kisvárost tartott rettegésben - de persze a kedvencei a tinilányok voltak. John Carpenter filmje után pedig egész franchise épült az alakja köré, számos folytatással, remake-ekkel, egyre kevésbé érdekesen.

John Doe

Hiába üldözi minden erejével Brad Pitt és Morgan Freeman, a hét főbűn vonalvezetésén ölő sorozatgyilkos még akkor is beteljesíti a sátáni (szerinte isteni) tervét, amikor már elfogják. Kevin Spacey hátborzongatóan brillírozott a szerepben, a rendező David Fincher pedig azóta is a sorozatgyilkosos zsáner egyik fő mestere (Zodiákus, A tetovált lány, Mindhunter).

Hannibal Lecter

Az elbűvölő modorú, zseniális elméjű kannibál pszichiáter az a sorozatgyilkos, aki talán a legtöbb formában mutatkozott meg nekünk eddig mozgóképen, és egyik sem volt érdektelennek mondható. Igazán híres Anthony Hopkins alakításában lett (A bárányok hallgatnak, Hannibal, A vörös sárkány), de korábban eljátszotta őt már egy másik színészlegenda, Brian Cox is (Az embervadász). Az utóbbi években pedig neki is megnézhettük a fiatalkorát (Hannibal ébredése), és tévében is emlékezetesen ínyenckedett Mads Mikkelsen személyében (Hannibal).

Mickey és Mallory

A Született gyilkosok szerelmespárja számára az ölésekkel tarkított ámokfutás valamiféle hitvallássá, és az őrült szerelmük megélésének módjává lesz Oliver Stone filmjében (és Quentin Tarantino forgatókönyvében). Ami csak a pusztulásba vezethet, de ők ezt nem bánják, ahogyan az utazásukat szegélyező hullákat sem.

Andrej Csikatilo

De ne csak amerikai sorozatgyilkosokról essen szó: a valóban élt, feltételezések szerint mintegy 100 ember haláláért felelős „rosztovi rém" történetét eddig két film dolgozta fel (X polgártárs, A 44. gyermek) — főleg arra koncentrálva, hogy a kommunista államban hivatalosan nem létezhetett a sorozatgyilkosság fogalma, így nagyon sokáig tevékenykedhetett Csikatilo. Hasonló problémával a magyar hatóságok is szembenéztek az ötvenes években, amit A martfűi rém című kiváló moziban meg is figyelhetünk.

A Hóember-gyilkos

A skandináv krimi az utóbbi években rendkívül menő, könyvben és filmen egyaránt. A skandináv krimi jelenleg legmenőbb szerzője a norvég Jo Nesbø, akinek az egyik legmenőbb regénye a Hóember. Amiből most Hollywood készített nagyszabású mozifilmet, Michael Fassbenderrel a nyomozó Harry Hole főszerepében. Csoda hát, hogy moziba csábít az áldozatai mellé hóembert építő sorozatgyilkos?