Frances McDormand a legjobb női főszereplőnek járó díj nyerteseként intézett beszédet a közönséghez. Ez lett az Oscar-gála legemlékezetesebb pillanata. 

Frances McDormand nyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat a Három óriásplakát Ebbing határában című filmben nyújtott alakításáért. A színésznő smink nélkül, kacagva vette át a díját, ami miatt már önmagában emlékezetes marad a győzelme, ezt követően azonban egy erőteljes beszédet mondott, melyhez az összes női jelöltet felállította a teremben. 

Frances McDormand beszéde volt az Oscar-gála legemlékezetesebb pillanataForrás: AFP/2018 Getty Images/Kevin Winter

„Örülnék, ha megtisztelnének azzal, hogy az összes kategória női jelöltjei felállnak velem ebben a teremben. A színészek – Meryl, ha te megteszed, akkor mindenki megteszi – a producerek, az írók, az operatőrök, a zeneszerzők és tervezők" - kezdte Frances, majd arra kérte az embereket, hogy nézzenek körbe. Hölgyeim és uraim, nézzenek körül, mert mindenkinek van elmesélendő története, vagy finanszírozandó projektje. Ne a ma esti partin beszélgess velünk ezekről, hívj meg bennünket az irodádba néhány nap múlva, vagy jöhetsz te a miénkbe, és mindent elmondunk" – mondta a színésznő, sorait pedig két szóval zárta: inclusion rider. Ez a két szó pedig a filmes szerződések egy kiegészítésére utal, melyet a nagy színészek kérhetnek, és arra vonatkozik, hogy egy adott produkció készítői törekedjenek a faji és nemi egyenlőségre.