Már látható a hazai mozikban a Johnny English újra lecsap, amiben az egyik leghíresebb brit komikus ismét egy parodisztikus szuperkém szmokingjába bújik - ennek apropóján pedig összegyűjtöttünk egy csokornyi érdekességet Rowan „Mr. Bean" Atkinsonról.

1. A családjának egy nagy farmja volt, így itt, igazi vidéki környezetben nőtt fel.

2. A durhami Cathedral Chorister iskolában két évvel felette járt Tony Blair, későbbi brit miniszterelnök.

3. Színész-komikusok esetében meglehetősen szokatlan végzettsége van: villamosmérnökként diplomázott Oxfordban.

4. Az oxfordi egyetemen találkozott és barátkozott össze Richard Curtisszel, a brit romantikus komédiák későbbi legendás író-rendezőjével, akivel az együttműködésük hozta el mindkettejük karrierjének beindulását. A közösen írt, és Atkinson által előadott humoros jelenetek először színpadon arattak sikert, majd saját rádióműsort is kaptak. A régi barátság tiszteletére pedig Curtis később a filmjeibe is rendszerint meghívta apróbb szerepekre Atkinsont (lásd a Négy esküvő, egy temetést, vagy az Igazából szerelmet).

Rowan Atkinson az Igazából szerelem című filmbenForrás: Northfoto/Universal Studios

5. Először 1979-ben állt a kamerák elé egy Canned Laughter című 30 perces tévés komédiaszkeccs keretében.

6. 1984-ben a londoni West End egyik színházában az akor 10 éves Christian Bale partnereként játszott a The Nerd című előadásban.

7. A kedvenc hobbija a minél gyorsabb autókkal való száguldozás.

8. Az autókat olyannyira imádja, hogy még tehergépkocsikra is van jogosítványa, és autós szaklapokba is írt cikkeket.

9. Komoly kocsigyűjteménnyel is rendelkezik, például egy McLaren Forma 1-es autónak is büszke tulajdonosa. Sőt, egyszer össze is törte kicsit.

Rowan Atkinson komoly kocsigyűjteménnyel is rendelkezikForrás: AFP/Francois Guillot

10. 2001-ben egy kenyai nyaraláson a magánrepülőgépének pilótája elájult repülés közben. Atkinson tartotta a levegőben a gépet addig, amíg magához térítették a pilótát, aki aztán sikeresen letette a gépet a legközelebbi reptéren.

11. Huszonöt év házasság után, 2015-ben vált el a feleségétől, Sunetra Sastry sminkestől.

12. Két gyerekük született: Benjamin 1993-ban és Lily 1995-ben. Atkinsonnak 2017-ben egy harmadik gyermeke is született az új partnerétől.

13. Esküvővendég volt Károly herceg és Camilla Parker-Bowles lakodalmán.

14. Sok éven át küzdött dadogással, épp ezért sosem igazán szeretett és szeret interjút adni. És ki tudja, talán ezért lett a legismertebb karaktere, Mr. Bean is szótlan figura.

Sok éven át küzdött dadogással, talán ezért lett a legismertebb karaktere, Mr. Bean is szótlan figuraForrás: Northfoto/Hip

15. Különösen nehezen mond ki olyan szavakat, amelyek egy B betűvel és utána egy magánhangzóval kezdődnek. Ilyen szóhoz érve kis szünetet kell tartania, hogy aztán ki tudja rendesen ejteni.

16. Mr. Bean először 1990-ben, Újév napján volt látható a tévéképernyőkön.

17. Mr. Bean Atkinson saját meghatározása szerint „egy 9 éves gyerek egy 40 éves férfi testében".

18. Noha sokan egyfajta modern Buster Keatonként vagy Chaplinként tekintenek Mr. Beanre, Rowan Atkinson szerint a fő inspirirációt a megalkotásához nem ezek a klasszikus burleszkszínészek, hanem Jacques Tati és az ő teremtménye, Hulot úr jelentette.

19. Elkötelezett híve a szólásszabadságnak, és annak, hogy bármiből viccet lehessen csinálni, akár mások érzékenységét sértő, például vallási dolgokon tréfálkozó poénokkal is. Szerinte egyetlen dologért kell elnézést kérni: ha rossz a vicc.

Szerinte egyetlen dologért kell elnézést kérni: ha rossz a viccForrás: Getty Images/Carlos Alvarez

20. A 2002 és 2016 között futott Mr. Bean rajzfilmsorozat egyik fő megalkotója egy magyar animációs műhely volt.

21. Az utóbbi években egy tőle szokatlanul komoly szerepben láthattuk: a híres nyomozót, Maigret-t alakította egy tévés miniszériában. Ennek forgatása pedig elhozta Atkinsont Budapestre és Szentendrére is.

22. A hazai mozikba szeptember 20-án érkező Johnny English újra lecsap az első filmtrilógia, amiben szerepet vállal, és tizenöt évvel az első rész után bújik ismét őfelsége botcsinálta kémjének bőrébe.

23. Johnny English karaktere nyilvánvalóan egy James Bond-paródia, épp ezért érdekes, hogy Rowan Atkinson a karrierje kezdetén játszott egy igazi James Bond-filmben is: a Sean Connery-féle Soha ne mondd, hogy soha című kémmoziban.