Mozi a rácsok mögött: minden idők legjobb börtönfilmjei

film börtön mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már látható a hazai mozikban A kíméletlen című film, ami a címéhez méltóan egy egészen brutális utazáson visz minket végig egy thaiföldi börtönbe kerülő angol bokszoló történetén keresztül. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a rácsok mögött játszódó filmek nagy klasszikusait — van belőlük szép számmal még úgy is, hogy a hadifoglyos mozikat most mellőztük.

Bilincs és mosoly (1967)

Magyarországon kevésbé közismert az amerikai mozi ezen korszakos remekműve, pedig Paul Newman élete egyik legnagyobb alakítását nyújtja benne: egy olyan, piti kihágás miatt fegyenctelepre került idealista fiatalembert játszik, aki megtörhetetlenül szabad szellemnek, mások életét megváltoztató igaz embernek bizonyul.

Pillangó (1973)

A megtörhetetlen szabad szellem ebben a magyar nézők által is közkedvelt, a főszereplő önéletrajzi regényéből készült filmklasszikusban is fontos szerepet játszik — és elsősorban a Steve McQueen alakította címszereplő képviseli. Ő az, aki Francia-Guyana hírhedten kegyetlen büntetőtelepein semmilyen körülmények között és semennyi idő után sem adja fel a szabadulás reményét, ezen törekvéseibe pedig magával vonzza a Dustin Hoffman játszotta társát is.

Éjféli expressz (1978)

„Voltál-e már török börtönben?" A filmparódia Airplane! híres sora egy poénos utalás az Éjféli expresszre, ami a hetvenes évek végén rázta meg a világot, és cseppet sem volt poénos: egy amerikai srác pokoli kálváriájának igaz története, aki a legsúlyosabb szenvedések után, hosszú évek elteltével már csak a szökésben látja az élete bármilyen értelmét.

A remény rabjai (1994)

Minden idők tán leghíresebb börtönös filmje A remény rabjai, ami Stephen King kisregényéből készült (és ha már King és börtön, akkor ne felejtsük el itt megemlíteni a listánkról épp csak lemaradó Halálsoront sem). A Shawshank börtönben raboskodó Andy Dufresne (Tim Robbins) és Red (Morgan Freeman) barátságának meséje az embertelenséget túlélő emberség örök mozis mementója, epikusan, érzelmesen, hatásosan elmesélve.

Éhség (2008)

Steve McQueen és a börtön mindig nyerő kombináció: a hatvanas-hetvenes évek legendás hollywoodi filmsztárja a már említett Pillangón kívül is többször belekóstolt a zsánerbe (A nagy szökés, A szökés), és évtizedekkel később a névrokona, az angol rendező Steve McQueen is élete első mozifilmjét ilyen témában forgatta. Méghozzá a fogságban éhségsztrájkoló IRA-tagok esetét felhasználva, a főszereplő Michael Fassbender elképesztő testi-lelki átalakulását megörökítve.

A próféta (2009)

Hogyan lehet túlélni, mi mindent kell ezért megtenni, meddig lehet elmenni önmagunk lényegének feladása nélkül, hogyan változtat meg a szabadság elvesztése, mi lehet az út végén? Ezekre a kőkemény kérdésekre keresi a választ ez a remek francia film egy egészen fiatalon börtönbe kerülő arab srác történetén keresztül, akinek felnőtté is a rácsok mögött kell válnia.

A kíméletlen (2018)

Szinte szavak és magyarázatok nélkül, csak a képek erejével, végig a főszereplőjére tapadva mesél ez a kőkemény, szintén önéletrajzi regényen alapuló, frissen mozikba került angol börtönfilm — így aztán életszagúan átélhetjük, milyen lehet egyedüli külföldiként és drogfüggőként bekerülni egy thaiföldi fegyintézetbe. Az élmény nem kellemes, de emlékezetes.

17 érdekesség mindannyiunk kedvenc csacsi öreg medvéjéről, Micimackórólhttp://www.life.hu/kult/20180821-micimacko-film-erdekessegek.htmlAugusztusban visszatért a mozivásznakra a világ egyik legismertebb és legkedveltebb mesehőse a Barátom, Róbert Gida című filmben, ennek kapcsán pedig összegyűjtöttünk egy nagy adag különleges információt Micimackóról. KultOrigo5 film és sorozat, amit vétek lenne kihagynod augusztusbanhttp://www.life.hu/kult/20180813-film-es-sorozatajanlo-augusztusra.htmlRovatunkban minden hónapban összegyűjtjük azokat a mozis és televíziós bemutatókat, amelyek a legfontosabb eseménynek számítanak, és amiket szerintünk mindenképp érdemes lesz megtekinteni olvasóinknak az adott időszakban. Jöjjenek hát augusztus ajánlott filmjei és sorozatai! KultOrigo19 érdekesség a Mamma Mia 2-rőlhttp://www.life.hu/kult/20180731-19-erdekesseg-a-mamma-mia-kettorol.htmlMár hasít a hazai mozikban a nagysikerű ABBA-musical második része. A Mamma mia! Sose hagyjuk abba premierje kapcsán pedig összegyűjtöttünk egy nagy adag speciális információt a görög szigeteken svéd dalokat éneklő világsztárok újabb produkciójáról. KultOrigoDe ki is az a Kendrick Lamar? http://www.life.hu/kult/20180724-kendrik-lamar-fellepo-lesz-a-2018as-sziget-fesztivalon.htmlVitathatatlan, hogy az idei Sziget fesztivál egyik headlinere, Kendrick Lamar a hip-hop szcéna egyik legkiemelkedőbb előadója. Mióta 2011-ben kiadta bemutatkozó nagylemezét, három további stúdióalbummal és olyan slágerekkel állt elő, mint a HUMBLE vagy a DNA, együttműködött Taylor Swift-tel, az SZA-val, Rihannával, a Maroon 5-al és a The Weeknd-del is, munkáját pedig eddig 12 Grammy-vel díjazták. Kult--40 éves lett Hollywood legkeményebb csaja: Michelle Rodriguez legfontosabb szerepeihttp://www.life.hu/kult/20180712-michelle-rodriguez-legfontosabb-szerepei.htmlMa ünnepli negyvenedik születésnapját a dominikai és Puerto Ricó-i származásó Michelle Rodriguez, aki általában vagány, akciózásban is élen járó nőket alakít a mozivásznon — és teszi ezt sokszor a filmvilág legsikeresebb, legnagyobb szabású produkcióiban. Az ünnepi alkalomból összegyűjtöttük a legjelentősebb szerepeit! Kult--A tengerek rettegett úrnői: 5 hírhedt női kalóz a történelembőlhttp://www.life.hu/kult/20180703-noi-kaloztortenetek.htmlA régi kalózbabona szerint asszonyszemély a fedélzeten balszerencsét hoz, mégis voltak olyan nők a történelemben, akik nem csupán együtt hajózhattak a félelmetes tengeri rablókkal, de igazi legendává is tudtak válni közöttük. Íme, a leghíresebbek! KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.