Ma ünnepli jubileumi, félszázadik születésnapját Hollywood egyik első számú férfisztárja, aki zenészként, szórakoztató sikerfilmek főszereplőjeként és komoly alakítások révén is az élvonalban töltötte az egész karrierjét. A jeles alkalomból felelevenítettük ennek a pályának a legfőbb állomásait.

Kaliforniába jöttem (1990-1996)

Will Smith először rapperként futott be a nyolcvanas évek végén, de igazán nagy sztár akkor lett belőle, amikor elvállalta ennek a televíziós sitcomnak a főszerepét, amit Los Angelesben forgattak, és amiben a philadelphiai születésű sztár egy olyan Will Smith nevű srácot játszott, akit a szülei Philadelphiából Kaliforniába küldenek, hogy ott lakjon együtt a nagybátyjáékkal — akik egészen más körülmények között élnek, mint amihez ő hozzászokott.

Bad Boys-filmek (1995, 2003)

Sokáig csak komikus színészként gondoltak Will Smithre a hollywoodi stúdiók, és ugyan a két Bad Boys-filmben is röpködnek nagy mennyiségben a poénok, de itt azért már azt is bebizonyította, hogy akciósztárként is megállja a helyét — és hogy milyen jó párost képes alkotni Martin Lawrence-szel. Sőt, a hírek szerint készülni fog még egy harmadik rész is!

A függetlenség napja (1996)

Nem ő volt a főszereplő, de az ufóinvázióról szóló, nagyszabású katasztrófamoziban talán ő alakította a legemlékezetesebbet, és ezzel a filmmel végleg elfoglalta a helyét a legnagyobb hollywoodi sztárok között. Az általa alakított vagány vadászpilóta pedig még egy földönkívülit is puszta kézzel kiütött!

Men in Black-filmek (1997, 2002 2012)

A karrierje során moziban a legtöbbször a bolygónkon titokban élő földönkívülieket felügyelő J ügynököt játszotta el, összesen három alkalommal. Nem csoda: mindegyik film nagy bevételeket szállított (mint Will Smith filmjei szinte mindig), ráadásul igazi popkulturális jelenséggé is váltak a mindig feketébe öltözött, emlékezettörlő kütyüvel felszerelt ufórendőrök figurái.

Ali (2001)

Hogy milyen komoly átalakulásokra, erős színészi teljesítményekre is képes Will Smith, azt először talán ebben az életrajzi filmben mutatta meg igazán, ahol a bokszlegenda Muhammad Alit játszotta el, több mint hitelesen. A jutalma pedig élete első Oscar-jelölése lett érte.

A boldogság nyomában (2006)

A második Oscar-jelölés pedig egy igazán drámai, megható szerepért érkezett: ebben az igaz történeten alapuló filmben Will Smith egy olyan egyedülálló apát alakított, akinek az utcára kerülve kell gondoskodnia a kisfiáról, és minden erejét megfeszítve küzdenie a dolgok helyreállítása érdekében. A partnere a filmben pedig a saját fia, az azóta saját jogon is sztárrá váló Jaden volt.

Legenda vagyok (2007)

Ebben a látványos, posztapokaliptikus sci-fiben Will Smith minden erényére szükség volt: a színészi képességeire, amivel a Földön utolsóként életben maradt ember magányát el tudta játszani, mindössze egy kutya partner segítségével — és egy sztár karizmájára, aki egyedül el tud vinni a hátán egy ekkora produkciót. Will Smith pedig mindkét lécet megugrotta, nem véletlenül lett aztán kultfilm a Legenda vagyokból.