Az ázsiai ország 73 éve szakadt ketté, Észak- és Dél-Koreára. Ez több mint egy emberöltő, mely idő alatt igencsak eltávolodott egymástól a két ország. A különbségeket legjobban a két főváros mutatja: a déli Szöul modern képe és fejlett infrastruktúrája áll szemben az északi Phenjannal, mely hozzá képest mintha megrekedt volna az időben.

Az Észak- és Dél-Korea között lévő feszült konfliktus helyzet a II. világháború hozománya. Mivel Japán a vesztes oldalon állt, így a háború befejezésekor elvesztette befolyását Korea felett. Az északi régiót a Szovjetunió, a délit pedig a nyugati hatalmak vonták a befolyásuk alá. Észak-Koreában kommunista diktatúra jött létre, erős hadsereggel, Dél-Koreában demokratikus rendszer született, szomszédjánál jóval gyengébb katonasággal. A két ország újraegyesülését mindketten szerették volna elérni, de a rendszereik különbsége ezt meggátolta – mivel egyik sem engedett a sajátjából.

Négy évvel később, 1949-ben kivonultak a külső erők, így a kapcsolat feszültségét már nem tartotta vissza semmi, a hidegháború pedig véres összecsapásokban teljesedett ki.

Egy idős nő guggol a lebombázott háza romjai fölöttForrás: AFP

A három évig tartó (1950-1953) koreai háború közel 3 millió, főként civil halálos áldozattal járt, ami még tragikusabb annak fényében, hogy ebből két éven át próbáltak békét kötni egymással. Hivatalosan a két ország továbbra is hadban áll egymással, mivel békeszerződést azóta sem sikerült aláírniuk. Erre azonban még idén sor kerülhet; három egyeztető tárgyalást tudhat maga mögött Mun Dzsein dél-koreai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető.

Ed Jones fotós jóvoltából, most betekinthetünk a két ország életébe, egy összehasonlító jellegű fotósorozat révén.  

A képeket elhelyezhetjük egymás mellett, de a rajta szereplő emberek a való életben nem tudnak egymás mellett állni, és ez az, ami magával ragad. – nyilatkozta Jones.

Kattints a képre, és nézd végig galériánkat:

Forrás: AFP/Ed Jones