Lisbeth Salander bőrébe új színésznő bújt egy új film kedvéért, ami egyszerre folytatása is meg nem is a korábbi felvonásoknak. Összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet a november óta a hazai mozikban futó Ami nem öl című film meg kapcsán.

1. Ez az ötödik olyan film, amelyben szerepel Lisbeth Salander karaktere.

2. A tragikus múltú, hackerként tevékenykedő, vad természetű és külsejű, biszexuális Lisbeth Salandert a svéd író, Stieg Larsson teremtette meg a Millennium-regénytrilógiában.

3. A regénysorozatot tízkötetesre tervezte Larsson, de a harmadik könyv megírása után tragikusan elhunyt. 

4. A jegyzetei készen álltak már egy negyedik kötethez is, ám a halála után az örökösök nem tudtak megegyezni ezek felhasználásáról.

5. Így Larsson apja és fivére felkérte David Lagercrantz írót, hogy alkosson egy teljesen új történetet a korábbi könyvek nyomán: ez lett az Ami nem öl meg. 

6. A regényt ily módon akkora érdeklődés övezte, hogy Lagercrantz csak olyan számítógépen írta, aminek nem volt netkapcsolata — nehogy lelophassák a kéziratot.

Az Ami nem öl meg hivatalosan a Fincher-féle filmnek a folytatásaForrás: MGM, New Regency Pictures

7. A megjelenése után hatalmas siker lett, sok millió példányban kelt el világszerte, és 38 nyelvre fordították le. Magyarul már az eredeti kiadása éve, 2015 óta olvasható.

8. Az eredeti Millennium-regénytrilógia mindegyik könyvéből készült 2009-ben egy-egy hazai, svéd mozifeldolgozás (sorrendben: A tetovált lány, A lány, aki tűzzel játszik, A kártyavár összedől). Majd az első, legsikeresebb könyvből-filmből egy hollywoodi remake is 2011-ben, David Fincher rendezésében.

9. A november közepe óta a hazai mozikban látható Ami nem öl meg hivatalosan ennek a Fincher-féle filmnek a folytatása, és hiába játszódik Svédországban, de hollywoodi produkció.

10. Sőt új színésznő alakítja benne a főhősnőt: a svéd filmekben Noomi Rapace, a Fincher-féle változatban Rooney Mara volt Lisbeth Salander, most pedig Claire Foy kapta meg a stafétabotot.

Új színésznő alakítja a filmben a főhősnőt, Claire Foy kapta meg a stafétabototForrás: MGM, New Regency Pictures

11. A 24 éves brit színésznő, Claire Foy épp a karrierje csúcsán jár, ezzel a filmmel együtt pedig pláne: idén elnyerte a The Crown című sorozat főszerepéért az Emmy-díjat, nemrég pedig Az első emberben is láthattuk őt Ryan Gosling feleségeként. 

12. A szerepet megszerezve nem akármilyen színésznőket előzött meg: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Felicity Jones és Alicia Vikander is szóba került mint lehetséges új tetovált lány.

13. Szokatlan módon a folytatás kevesebb pénzből készült, mint az előd: míg A tetovált lány 90 milliós, addig az Ami nem öl meg 43 millió dolláros költségvetéssel dolgozott.

14. Noha hollywoodi produkcióról van szó, a rendezője uruguayi: Fede Alvarez a Gonosz halott remake-je révén lett nemzetközileg ismert, a Vaksötét című (Magyarországon forgatott) remek thrillere pedig végképp meghozta számára a belépőt a legfelső mozis ligába.

15. A rendező belecsempészett egy kis hazai utalást is azért a filmjébe: az egyik jelenetben láthatjuk egy uruguayi focicsapat, a Penarol egy szurkolói matricáját. 

16. Alvarez úgy képzelte el Lisbeth Salander figuráját, mint egy szuperhőst, egy feminista Batmant.

17. Aki ebben a filmben kivételesen női ellenfélre akad, ráadásul olyanra, akivel a családi múltjuk is összeköti őket. A Lisbeth negatív alteregóját játszó, gyönyörű Sylvia Hoekset pedig legutóbb a Szárnyas fejvadász 2049-ben láthattunk.

18. Claire Foy ugyan angolul játszik a filmben, de a történet Svédországban játszódik, és ő svéd karaktert alakít, így svéd akcentussal is beszél, amit hónapok kemény munkájával sajátított el a forgatás előtt.

19. A film forgatása is nagyrészt Svédországban zajlott, de emellett Berlinben és Lipcsében is dolgozott a stáb.

20. Az Ami nem öl meg világpremierjét október 24-én, a római filmfesztiválon tartották.