Rovatunkban minden hónapban összegyűjtjük azokat a mozis és televíziós bemutatókat, amelyek a legfontosabb eseménynek számítanak, és amelyeket szerintünk mindenképp érdemes lesz megtekinteni olvasóinknak az adott időszakban. Jöjjenek hát december ajánlott filmjei és sorozatai!

Szökés Dannemorából (Escape at Dannemora) 

Hazai tévés premier: 12. 07. (HBO)

Lassan már fel sem kapjuk a fejünket arra, ha egy tévésorozatban olyan, mozis ligában is nagymenőnek számító nevek működnek közre, mint Ben Stiller (rendezőként) vagy Benicio Del Toro, Patricia Arquette, David Morse és Paul Dano (szereplőként). De a hétrészes miniszéria más miatt is érdemes a figyelemre: egy néhány éve valóban megtörtént esetet dolgoz fel, amely során két, életfogytiglanra ítélt fegyenc úgy szökött meg a börtönből, hogy elcsábították az egyik helyi alkalmazottat. Hogy mennyire sikerült jól, ahhoz pedig jó irányjelzést adhat két frissen elnyert Golden Globe-jelölés is.

Mary Poppins visszatér (Mary Poppins Returns) 
Hazai mozis premier: 12. 20.

Minden idők egyik leghíresebb musicaljét és családi filmjét, az ötszörös Oscar-díjas, 1964-es Mary Poppinst is utolérte a Hollywoodban elkerülhetetlen végzet: folytatás/újrafeldolgozás készült hozzá. Ami miatt viszont reménykedhetünk benne, hogy nagyobb élmény lesz, mint a szokásos hollywoodi bőrlehúzások, az a közreműködők névsora: a rendezői székbe a modern musicalszakértő Rob Marshall (Chicago, Kilenc, Vadregény) ült, Julie Andrews egykori legendás szerepét Emily Blunt vette át, de a további szereplők között is olyanokat találhatunk, mint Meryl Streep, Ben Whishaw, Emily Mortimer, Colin Firth.

Holmes & Watson 
Hazai mozis premier: 12. 27.

Sherlock Holmes egyes statisztikák szerint minden idők legtöbbször mozgóképre vitt irodalmi karaktere, de ezen feldolgozások között meglehetősen kevés igazi vígjátékot találhatunk. Most itt egy olyan, ami viszont tényleg elsősorban a nevettetésre gyúr, és a sokadszor együtt dolgozó főszereplőpáros, Will Ferrell és John C. Reillly (Tesó-tusa, Taplógáz) azt az irányt is belövi, hogy milyen típusú humorra számíthatunk. Egy biztos: aki bírja az ő filmjeiket, az biztos kíváncsi lesz, hogyan csinálnak viccet a Sherlock-sztorik sémáiból.

Mirai – Lány a jövőből (Mirai) 
Hazai mozis premier: 12. 27.

Ha valaki nem különösebben rajong az ázsiai animékért, annak is érdemes egy próbát tennie ezzel a varázslatos japán rajzfilmmel, aki pedig kedveli őket, annak kötelező darab. A Mirai kevésbé mesefilm, mint a hasonló típusú moziktól megszokhattuk, noha nem nélkülözi a csodás elemeket sem. A története egy családról szól, ahol az addigi egyetlen gyermek életét alaposan megváltoztatja egy újszülött hugi érkezése. Később viszont némi varázslat révén a kisfiú különféle utazások részese lesz, és találkozik a rokonaival a jövőből és a múltból – így pedig megérti, hogyan is működik generációkon keresztül egy család.

Rossz versek 
Hazai mozis premier: 12. 27.

2014-ben az év talán legnagyobb magyar mozis sikertörténete volt a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, ami minimális költségvetésből, szinte baráti szívességekből forgatva lett közönségsiker és egy generáció kultfilmje. Reisz Gábor első rendezését most követi a második, a Rossz versek pedig még annál is személyesebb produkció, mint a VAN: a rendező ezúttal a film főszerepét is eljátssza. A hangvétel hasonlóan játékos-melankolikus, a történet kiinduló eseményét pedig ismét egy szakítás adja.