Rovatunkban minden hónapban összegyűjtjük azokat a mozis és televíziós bemutatókat, amelyek a legfontosabb eseménynek számítanak, és amelyeket szerintünk érdemes lesz megtekinteni olvasóinknak az adott időszakban. Jöjjenek hát február ajánlott filmjei és sorozatai!

A kedvenc (The Favourite)Hazai mozis premier: 02.07.

Az idei Oscar-gála egyik főszereplőjének ígérkezik A kedvenc: az összesen 10( !) díjra jelölt alkotásban Anna brit királynő, a Stuart-ház utolsó uralkodója áll a középpontban, pontosabban az ő ellentmondásos viszonya a gyakran helyette is irányító „kedvenc” udvarhölgyeivel. Yorgos Lanthimos rendező (A homár, Egy szent szarvas meggyilkolása) mestere a titokzatos szimbolikának és a fojtogató hangulatnak, ehhez pedig most intrikus-csavaros sztori és sztárszínésznők (Emma Stone, Rachel Weisz) egész sora társul.

Hidegháború (Zimna Wojna) Hazai mozis premier: 02.14.

Egy fekete-fehér lengyel film, lengyel színészekkel, lengyel történettel, lengyel nyelven, amit három Oscar-díja is jelöltek, köztük olyan kategóriával, mint a Legjobb rendezőé? Akkor az a film biztosan tudhat valamit, és Pawel Pawlikowski (Ida, Szerelmünk nyara) Hidegháborúja bizony tud is: egy nagyszabású, határokon és életszakaszon átívelő szerelmi történetet mesél el érzékeny szűkszavúsággal és olyan módon, hogy az a világ minden tájáról nézve fájdalmasan gyönyörű legyen.

Alelnök (Vice) Hazai mozis premier: 02.21.

Mint már az eddigiekből is kiderült, az év ezen szakaszában a mozik kínálatát elsősorban azok a filmek uralják, amelyek a február végi Oscar-gálára is hasonló reményben érkeznek. Az Alelnök főszereplője, Christian Bale például az egyik legfőbb esélyes a színészi díjak esetében, méghozzá jó szokása szerint elképesztő átalakuláson átesve, az Egyesül Államok közelmúltbeli hírhedt alelnökét, Dick Cheney-t játszva.

Zöld könyv – Útmutató az élethez (Green Book)Hazai mozis premier: 02.21.

Az eddig inkább vicces, de nem túl kifinomult komédiák (Dumb és Dumber, Keresd a nőt!, Én és én meg az Irén) alkotójaként ismert Peter Farrelly most egy olyan „komoly” filmmel jelentkezett, amely szintén több díjra is esélyes az Oscar-gálán, és ma is aktuális társadalmi kérdéseket feszeget. A Zöld könyvben Viggo Mortensen egy olyan olasz–amerikai nehézfiút játszik, aki elszerződik a Mahershala Ali alakította fekete zongorista turnésofőrjének, méghozzá mindezt a hatvanas években és a faji szegregáció sújtotta déli államokban.