A brit királyi család több ezer dokumentumába lehet betekinteni az interneten, köztük Viktória királynő szívszorító, kézzel írott feljegyzésébe férje, Albert herceg haláláról.

A herceg születésének 200. évfordulója alkalmából létrehozott www.albert.rct.uk honlap péntektől érhető el. Megtalálható rajta egyebek között az 1837-től 64 éven át uralkodó Viktória királynő bőrkötésű jegyzetfüzete és annak kézzel írt oldalai, valamint több száz fotója is. Helen Trompeteler projektmenedzser elmondta, hogy a történészek ismerték Viktória beszámolóját férje haláláról, de ez az első alkalom, hogy a közvélemény is elolvashatja.

Viktória királynő családja 1846-ban, Franz Xaver Winterhalter festményén. Balról jobbra: Alfréd és Eduárd hercegek; a királynő és Albert herceg; Aliz, Ilona és Viktória hercegnőkForrás: Wikipédia

A férjét mélyen gyászoló uralkodó tíz éven át képtelen volt írni arról a napról, amikor élete szerelme meghalt. „Soha nem volt bátorságom megpróbálni leírni azt a szörnyű napot” – jegyezte fel később. „Amikor a herceg meghalt megcsókoltam mennyei homlokát és keserű, agonizáló hangon sírva felkiáltottam: Ó! Édes kedvesem!Majd térdre estem néma, tébolyult kétségbeesésben, képtelen voltam megszólalni, könnyet ejteni” – írta. Az Albert herceg Digitalizálási Programban 23 500 dokumentum válik elérhetővé az interneten jövő év végig különböző forrásokból, köztük a királyi archívumból és gyűjteményből – írja az MTI.