84 éves korában meghalt Bertók László, József Attila- és Kossuth-díjas író, költő, Pécs város díszpolgára.

Bertók László 1935-ben született Vésén. Az iskoláit ott, illetve Csurgón végezte el. 1952-ben a Csokonai Vitéz Mihály Általános Gimnáziumban diáktársaival megalakította az Arany János Irodalmi Kört. Első versei 1953-ban jelentek meg nyomtatásban a Dunántúl című pécsi folyóiratban. Az érettségi után először postai tisztviselőként dolgozott, a versírást nem hagyta abba.

Első verseskötete, a Fák felvonulása 1972-ben jelent meg. Egy évvel később pedig kiadták Így élt Csokonai Vitéz Mihály című életrajzi prózakötetét is. 1975-től a Jelenkor szerkesztőségének tagja, majd 1999-től főmunkatársa volt.1978-ban jelent meg a Magvető Kiadónál az Emlékek választása, majd 1981-ben a Tárgyak ideje című verseskötete - írja a könyvesmagazin.hu.

84 éves korában meghalt Bertók László, József Attila- és Kossuth-díjas író, költőForrás: Youtube/Pécs 8

Pályafutása során József Attila-, valamint Kossuth-díjban is részesült. 1995-ben, 60. születésnapján pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is.

Utolsó verseskötete, a Firkák a szalmaszálra 2015-ben jelent meg. Priusz című dokumentumregényét pedig négy évvel ezelőtt adta ki újra a Magvető a Tények és tanúk sorozatban. A kötetben fiatalkori meghurcolásának, priuszának, illetve rehabilitálásának dokumentumait olvashatjuk, de a szerző szülőföldjéről, családjáról és őseiről is írt a könyvben, amelyben ezek mellett három interjú is található.