Vérrel táplált babák vagy eldeformálódott emberi maradványok? Ők a Jenglotok

Forrás: steemit.com -
Indonézia mítosz jenglot magazin Jáva (sziget)
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az indonéz kultúrában találunk egy igen furcsa tárgyat, lényt, aminek keletkezése a mai napig vitatott. A jenglot hozhat szerencsét vagy épp balszerencsét gazdájának, attól függően, hogy mennyire körültekintően táplálja vérrel.

Nézzük a tényeket

A jenglotok 15-20 centiméteres, emberszerű „babák", melyeknek hosszú hajuk, hegyes fogaik és karmaik vannak. Elsősorban Jáva szigetén találhatunk belőlük. Igen, találhatunk, mivel ezeket nem készítik, hanem különböző rítusok során bukkannak rájuk. Találtak már jenglotot a földbe temetve, a kövek között, romos épületekbe, de odvas fa törzsében is.

Az, aki talál egyet, a gazdájává válik, tehát köteles róla gondoskodni. Mindennap enni kell adnia neki, a jenglot pedig vérrel táplálkozik, ez lehet állati, de emberi is.

A vérrel teli kis tálkát a jenglot közelébe kell tenni, és megára kell hagyni, hogy elfogyassza. Úgy tartják, ha kielégítően gondozzák, a család szerencsés lesz, de ha elfelejtenek neki enni adni, úgy rossz sors vár rájuk.

A jenglotok 15-20 centiméteres, emberszerű „babák", melyeknek hosszú hajuk, hegyes fogaik és karmaik vannak Forrás: steemit.com

Mi lehet a jenglot?

Az első feljegyzések róla nem a régmúltba nyúlnak vissza, 1970 környékéről származnak. Természetesen lehet, hogy már jóval korábban is „tartottak" jenglotokat.

Akik hisznek bennük, úgy tartják, hogy egykor emberek voltak. A legenda szerint, az első Jenglot aszkéta volt, aki meg akarta tanulni az örök élethez vezető utat. A remete ezért démonokat kezdett imádni, és furcsa erőkre tett szert. Amikor végül meghalt, testét gonosz üzekedései miatt az anyaföld nem fogadta be, így összezsugorodott és mumifikálódott. Azt is mondják, hogy később őt többen követték: elvonultak egyedül az erődbe, barlangba, és aszkétaként imádkoztak a gonosz erőkhöz. Ehhez azonban elengedhetetlen volt, hogy valamilyen természetfeletti képességgel rendelkezzenek. Amikor meghalnak végül, mind jenglottá válnak.

Vannak, akik egyfajta vámpírként gondolnak ezekre az aszkétákra, akik emberi táplálékot egyáltalán nem vettek magukhoz, életben maradásukhoz így mások vérét használták.

Úgy tartják, hogy a jenglotok egykor emberek voltak Forrás: steemit.com

Csalás vagy igazság?

Indonéziában több „Jenglot-kiállítást" is találunk – elsősorban Jáva és Szumátra szigetein -, melyek java része természetfeletti kutatók, rajongók vagy magángyűjtők tulajdonában vannak.
Az ilyen gyűjtemények vizsgálatakor, sok jenglotról kiderült, hogy aprótestű állatok eldeformált preparátumai csupán. 2008-ban azonban Malajziába vittek négy Jávából származó jenglotot, amiket ottani tudósok vizsgáltak meg. A bennük található DNS emberi volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.