A francia filmekben mindig erőteljes képet kapunk, legyen szó romantikáról, krimiről vagy épp drámáról. Érdemes a mostanában népszerű skandináv mozik mellett, időt szentelnünk a francia filmművészetnek is, legyen szó régebbi vagy épp új darabról.

 

Francia filmek, amiket látnod kell  

Leon, a profi – 1994

A profi bérgyilkos és egy árván maradt kislány kapcsolatát bemutató film kiváló példája, a jellemfejlődésnek, mely történetet el se tudnánk képzelni Jean Reno felejthetetlen alakítása nélkül.

Leon, a profiForrás: Columbia Pictures

Bazi nagy francia lagzik – 2014

A magyar címe ne riasszon el senki, itt egy drámával fűszerezett, nagyon érzékeny és kifinomult humorú vígjátékot kap a néző. Adott egy francia, hű katolikus pár, akiknek négy lánya mind különböző vallású és etnikumú párt választ magának. A félreértések, az egymásnak feszülő kulturális különbségek az egész családot átszövik, mégis minden mozzanat végtelenül mosolyra késztet. Imádnivaló!

Bazi nagy francia lagzikForrás: Collection Christophel via AFP/Les films du 24 / UGC Distribution/Les Films Du 24 / Ugc Distributi

Éretlenek – 1980

Középiskola, lusta diákok, egy elszánt igazgató, érettségi vizsga, némi bonyodalom, és fergeteges jelenetek. Röviden ezzel lehetne leírni azt a filmet, ami fiatalok és idősek számára is egyaránt szórakoztatóvá tesz egy ismerős történetet.

ÉretlenekForrás: Collection Christophel via AFP/© Films 7/Films 7

A profi – 1981

Jean-Paul Belmondo, minden idők legelszántabb titkos ügynökét alakítja, akit a kormánya árulása, és a börtön évek sem tudnak megtörni – vagy épp pont ezek vezetnek a végzetébe? Akárhány alkalommal is nézed meg, egy kicsit mindig reménykedni fogsz abban, hogy most másként fog végződni. Abszolút kötelező darab.

A profiForrás: NORTHFOTO/MPP / Bestimage/Mpp / Bestimage

Nem kell azonban feltétlenül a múltba nyúlni, hogy remek alkotásokat találjunk. A mai francia filmek között is akadnak igazán kiváló darabok. Február 15-éig, a Francia Intézetnek köszönhetően ugyanis lehetőség van a MyFrenchFilmFestival keretén belül a kortárs francia filmekkel is megismerkedni.

 

Hoztunk egy kis ízelítőt!  

Ha már fel kell nőni - 2019, francia dokumentumfilm

Rendező: Sébastien Lifshitz
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

Emma és Anaïs a legjobb barát, életük szinte mégis mindenben különbözik, kezdve a szociális hátterüktől a személyiségükig. A film 13 éves koruktól felnőtté válásukig követi nyomon a két tinédzsert, a hétköznapi életük radikális változásain, és első élményeken keresztül. Személyes történetükön keresztül egy ritka portré rajzolódik ki Franciaországról, és annak közelmúlt történelméről.

Ha már fel kell nőniForrás: Agat Films & Cie

Ez mekkora! - 2020, francia vígjáték

Rendező: Sophie Letourneur
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

Claire világhírű zongorista tehetség. Körbejárja a világot, férje és egyben ügynöke, Frédéric segítségével. Tökéletes harmóniában élnek: nem akarnak gyerekeket. Azonban a Párizs-New York repülőjáraton Frédéric tanúja lesz egy szülésnek, ami felébreszti benne a mélyen szunnyadó apai vágyat. Miután kicseréli felesége fogamzásgátló tablettáit, Claire a legrosszabb rémálmára ébred - terhes lesz.

Ez mekkora!Forrás: Avenue B Productions

Felicitá - 2019, francia vígjáték

Rendező: Bruno Merle
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

A 11 éves Tommy ismét útra kel különc szüleivel. Frissen szabadult apja ezúttal megígér neki valamit: a kölyök nem fog lemaradni az iskola első napjáról. Ezt persze még azelőtt ígérte meg, hogy ellopott volna egy sportautót, eltűnt volna az anyja, és megjelent volna egy asztronauta - szó szerint a semmiből.

FelicitáForrás: Collection Christophel via AFP/Unite de Production - Jack N'a Qu'un Oeil