Magyar Kultúra Napja érdekesség Kölcsey Ferenc Himnusz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultúra napját, mivel úgy tudni, 1823-ban ezen a , napon fejzete be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Ennek apropóján hoztunk pár érdekességet erről a műről.

1. A Himnusz minden országban velünk van, mivel egy részlete megtalálható az útlevelünkön. UV-fény alatt válik láthatóvá a megzenésített verzió kottája, a szöveg egy része pedig dombornyomással szerepel rajta.

2. Az olimpián más Himnusz szól. A hivatalos változat 2 perc 30 másodperc, ezt viszont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem fogadta el, így módosítani kellett rajta. Így az ötkarikás játékokon egy rövidebb és felgyorsított magyar Himnuszt hallhatunk.

Kölcsey Ferenc Forrás: Wikimedia Commons

3. A Himnusz hatodik sora - "hozz rá víg esztendőt" - hat szótagból, de a hozzá tartozó dallam hét hangból áll. Emiatt korábban többféle módon is énekelték, de a hivatalosan elfogadott verzióban a "hozz" szót hajlítjuk: „ho-ozz rá víg esztendőt".

4. Más nemzetek Himnuszához képest - melyek lelkesítők, harciasak és vidámabbak - a miénk inkább szomorkásnak hat. Ennek az az oka, hogy műfaját tekintve valójában egy ima, fohász.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.