1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultúra napját, mivel úgy tudni, 1823-ban ezen a , napon fejzete be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Ennek apropóján hoztunk pár érdekességet erről a műről.

1. A Himnusz minden országban velünk van, mivel egy részlete megtalálható az útlevelünkön. UV-fény alatt válik láthatóvá a megzenésített verzió kottája, a szöveg egy része pedig dombornyomással szerepel rajta.

2. Az olimpián más Himnusz szól. A hivatalos változat 2 perc 30 másodperc, ezt viszont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem fogadta el, így módosítani kellett rajta. Így az ötkarikás játékokon egy rövidebb és felgyorsított magyar Himnuszt hallhatunk.

Kölcsey FerencForrás: Wikimedia Commons

3. A Himnusz hatodik sora  - "hozz rá víg esztendőt" -  hat szótagból, de a hozzá tartozó dallam hét hangból áll. Emiatt korábban többféle módon is énekelték, de a hivatalosan elfogadott verzióban a "hozz" szót hajlítjuk: „ho-ozz rá víg esztendőt".

4. Más nemzetek Himnuszához képest - melyek lelkesítők, harciasak és vidámabbak - a miénk inkább szomorkásnak hat. Ennek az az oka, hogy műfaját tekintve valójában egy ima, fohász.